Kemény meccsen Eb-ezüstérmes lett a magyar vízilabda-válogatott

Kemény meccsen Eb-ezüstérmes lett a magyar vízilabda-válogatott

Jansik Szilárd a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 10-én. Jansikot egyébként a torna legjobb játékosának választották (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kifejezetten kiélezett és kemény meccsen, az utolsó 2 és fél percet leszámítva végig partiban játszva a hazai horvátokkal ezüstérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a horvátországi Splitben megrendezett Európa-bajnokságon. Az Eb-döntő végig szoros volt, az első negyed 3-3, a harmadik 4-4, míg a negyedik 2-2 lett. A különbséget a második negyed hozta, amit egy góllal nyert meg a hazai medencében játszó horvát válogatott.

Varga Zsolt szövetségi kapitány alaposan megfiatalított együttese a mérkőzésen végig vissza tudott jönni a meccsbe, három perccel a vége előtt 8-8 volt az állás, és vezethetett is volna a magyar csapat, de Vigvári ziccerben a kapufát találta el, majd kiállították, de az ellenfél lövése is a keresztlécen csattant. A bíró ezután támadó hibát és újabb magyar kiállítást ítélt – Molnár Erik is végleg kiszállt –, de ekkor Vogel védett nagyot. Viszont kevesebb, mint három perccel a vége előtt a rivális ötméteresénél már ő sem tudott segíteni, 9-8-ra elmentek a horvátok. A túloldalon Manhercz egyenlíthetett vonla, de kihagyta a büntetőt, utána pedig erősen a horvátok felé lejtett a medence, amikor a felső lécről kipattanó labdára lecsapó magyar játékosra 3 hazai rontott, ütött rá egyszerre.

A megúszásból aztán a horvátok újabb ötmétereshez jutottak, azt bedobva pedig két perccel a vége előtt 10-8-ra elhúztak. Ezt követően a kimaradt magyar előny tulajdonképpen végleg eldöntötte a végére kissé feszült hangulatúvá váló döntőt. Jansik ugyan ötméteresből még szépített, de a maradék 32 másodpercre a horvátok eldugták a labdát, így nagy ünneplés kezdődött a spliti arénában, ahol mintegy 9 ezer néző figyelte az eseményeket.

Az Eb legörömtelibb dolga az ezüstérem mellett az, hogy a bemutatkozó Varga Zsolt együttese sok fiatallal végig nagyon komoly teljesítményt tudott nyújtani. Hosszú idő után sikerült letarolni az olimpiai bajnok Szerbiát, az elődöntőben pedig a nemrég Budapesten világbajnoki címet szerző Spanyolországot. A magyar fiatalok jól szálltak be, és látszik, van bennünk potenciál és ismét egy erős magyar csapat épülhet.

Férfi vízilabda Európa-bajnokság, döntő
Split, 9000 néző
Horvátország-Magyarország 10-9 (3-3, 1-0, 4-4, 2-2)
Magyar gólszerzők: Molnár, Jansik 2-2, Zalánki, Német, Manhercz, Konarik, Vigvári 1-1

A bronzérmes Spanyolország lett, miután 7-6-ra legyőzték Olaszországot. Az ötödik helyen Montenegró végzett, 14-11-re verték Grúziát. A hetedik helyért pedig az olimpiai ezüstérmes Görögország meccselt és nyert Franciaország ellen 10-8-ra.