Ezüstérmet nyert a női kenupáros és Adolf Balázs ötezer méteren

Ezüstérmet nyert a női kenupáros és Adolf Balázs ötezer méteren

Az ezüstérmes Bragato Giada (j) és Nagy Bianka a női kenu kettes 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2022. augusztus 20-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar versenyzők egy-egy arany- és ezüstérmet gyűjtöttek a szombati döntős program első részében a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Elsőként ért célba magabiztos versenyzéssel férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint, aki ezzel megvédte címét, és a királyszámban jelenleg ő az aktuális olimpiai és világbajnok is. Női C-2 500 méteren Bragato Giada és Nagy Bianka második lett.

Szombaton is hasonló idő fogadta a versenyzőket a pályán, mint egy nappal korábban, az eső változó intenzitással esett, a levegő hőmérséklete pedig nem érte el a 20 fokot.

A két héttel ezelőtti kanadai világbajnokságon bronzérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kettős éremesélyesnek számított C-2 500 méteren, Halifaxben ugyanis csak az ukrán Ludmila Luzan, Anasztaszija Csetverikova duó tudta megverni Európából. A magyarok jól rajtoltak, és miközben az ukránok hamar elkezdték diktálni a tempót, 250 méternél a második helyen haladtak át. Bár a finisben a lengyelek támadták őket, sikerült megtartaniuk a pozíciójukat, így a címvédő ukránok mögött ezüstérmet szereztek.

Adolf Balázs ezüstérmet szerzett kenu egyes 5000 méteren az Európa-bajnokságon, amelyet a versenye után félbeszakítottak a közelgő vihar miatt.

A leghosszabb táv délutáni programja eleve több mint húszperces késéssel rajtolt el, mert a szervezőknek gondot okozott a pálya kijelölése, a bóják lehelyezése.

A férfi kenus mezőny próbálta melegen tartani az izmait a parton, a visszalépések miatt végül nyolcan vállalták, hogy nekivágnak az öt kilométernek, köztük a tavaly világbajnok Adolf Balázs. A verseny hamar a címvédő német Sebastian Brendel és Adolf különcsatájává alakult, a két versenyző váltott vezetéssel érkezett el az utolsó körig. Az utolsó száz méterhez érve még a magyar vezetett, de aztán Brendel begyújtotta a rakétákat, Adolf pedig ezt már nem tudta lereagálni, így ezüstérmet szerzett.

A befutó után közvetlenül bejelentették, hogy félbeszakítják a versenyt, a heves eső pedig néhány perc múlva meg is érkezett. Később a szervezők közölték, hogy a maradék három 5000 méteres számot (férfi és női K-1, női C-1) vasárnapra halasztják.

Bragato Giada a következőképpen nyilatkozott a versenyről: „Nagyon jó pályát jöttünk, a vb után azt mondtuk, hogy itt következik a visszavágó az ukránokkal. Ez sajnos nem sikerült, de már most is közelebb voltunk hozzájuk és még közelebb is fogunk kerülni, és jövőre az a cél, hogy megverjük őket. Ez az év felülmúlja a várakozásainkat. Elég nagy teher, hogy most olimpiai számban indulunk, és szerettünk volna jól bemutatkozni a felnőtt mezőnyben, megmutatni, hogy figyelni kell ránk.”

Nagy Bianka azt mondta, „nem volt előfutamunk, ezzel együtt nem éreztem első pályásnak a versenyünket. Amióta kint vagyunk, próbáltuk feltérképzeni a pályát. Még indulunk a szegedi U23-as vb-n, most úgy érzem, az nagyon fog fájni, mert feszített a tempó. Remélem, most tudunk egy kicsit pihenni, nekem Szegedre egyébként sem kell sokat utaznom, úgyhogy ott még tudjuk majd hozni a jó formánkat.”

(MTI)