Kozma Dominik: Ha én kétszer nem adok mintát, azonnal eltiltanak

Kozma Dominik: Ha én kétszer nem adok mintát, azonnal eltiltanak

Kozma Dominik a férfi 200 méteres gyorsúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első komoly botrányon már túl is vagyunk a kvangdzsui vizes világbajnokság medencés úszásában. Történt ugyanis hétfőn, hogy a kínai Szun Jang megnyerte a férfi 400 gyorsot, és mivel már többször került doppinggyanúba, így a többi úszó igencsak megosztottan vélekedik az eredményeivel kapcsolatban. Az ezüstérmes ausztrál Mack Horton az éremátadást követően nem volt hajlandó felállni a dobogóra, hanem letérdelt, így tiltakozva Szun győzelme ellen. Az esetről Kozma Dominik is elmondta a véleményét, aki 200 méter gyorson közvetlenül az immár tízszeres világ-, valamint háromszoros olimpiai bajnok kínai mellett úszhatott, és 1 perc 46,55 másodperces idővel nyolcadikként jutott az esti elődöntőbe.

„Megmondom őszintén, a dobogó az nekem szól, ezért én valószínűleg felálltam volna, Gabriele Dettit pedig, aki harmadik lett, egészen biztosan nem hagytam volna ki a gratulációból, hiszen óriásit úszott. Szun a teljes úszótársadalom számára elfogadhatatlan, akit ignorálni kell. Egy szót nem beszéltünk vele soha, ő az egyetlen, akit hárman öltöztetnek, mindig egy másik úszó hozza helyette az akkreditációs kártyáját. Azt gondolom, egész Kína mögötte áll” – állította Kozma, aki hozzátette, elképzelni sem tudja azt, hogy ő megúszná azt a legutóbbi esetet, amikor a vádak szerint Szun csapatának egyik tagja összetörte a doppingellenőrök által levett fiolákat.

„Az esetből egyelőre semmilyen büntetést nem szabtak ki rá,

nevetséges formális hibákra hivatkozva. Ha én kétszer nem jelenek meg egy

doppingellenőrzésen, akkor azonnal eltiltanak, nemcsak hat hónapra, hanem

legalább két évre. Utána pedig még a szövetség is úgy megbüntetne, hogy az

életben soha többet nem tudnék visszatérni” – fogalmazott Kozma.

Késely Ajna a női 1500 méteres gyorsúszás előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Persze az esettől függetlenül szép magyar sikereknek is örülhettünk Kozma továbbjutásán túl is. A 400 gyorson remek országos csúccsal a dobogóról vasárnap két századdal lemaradó Késely Ajna például ismét remekelt, és a negyedik idővel jutott döntőbe 1500 méter gyorson. Ráadásul egyéni legjobbját (16:03,22) alaposan megjavítva 15:54,48-cal ért célba.

„Kicsit féltem ettől a számtól, mert úgy éreztem, a tegnapi nagyon sokat kivett belőlem, ráadásul az éjszaka a szúnyogokkal is megküzdöttem. Kicsit nyögvenyelősen ment a bemelegítés, de az edzőm, Turi György sokat biztatott, és végül egy remek kis délelőtti úszás jött ki ebből” – mondta el az MTI-nek Késely, aki kedden úszik majd az 1500 méter gyors fináléjában.

Bohus Richárd a férfi 100 méteres hátúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Szintén ott van az elődöntőben a 100 méteres hátúszásban Bohus Richárd, igaz, ő a bírák döntésének köszönheti mindezt, hiszen 54,07 másodperccel, egyéni legjobbjától mindössze nyolc századdal elmaradva összesítésben a 18. lett. Hogy mégis ott lehet az elődöntőben, az annak köszönhető, hogy az olasz Simone Sabbioninak leszakadt a rajtnál a lábtámasza, ezért később egyedül úszta le a távot és be is jutott az elődöntőbe. Ugyanakkor mivel nem voltak ellenfelei és hullámai sem, ezért a vb illetékesei úgy döntöttek, hogy a két tartalék is úszhat a két elődöntőben.

A nők hasonló számában az olimpiai bajnok Hosszú Katinka a 200 vegyes döntője miatt visszalépett, míg Burián Katalin legjobbjától jócskán elmaradva, 1 perc 01,22 másodperces eredménnyel a 23. helyen végzett, így kiesett. Női 100 méter mellen Sztankovics Anna 1:08,64-gyel ugyan egyéni legjobbjától (1:08,05) nem sokkal maradt el, de ez csak a 22. helyre volt elég, így Sztankovics sem folytathatta az esti elődöntőben. A mai döntőket és az elődöntőket közép-európai idő szerint 13 órától rendezik meg, és 200 vegyesen Hosszú Katinka – aki másfél másodperccel úszott jobbat, mint a második legjobb – megszerezheti a magyarok első vb-aranyát a medencében, és a világcsúcs sem kizárt a formája alapján. Ugyancsak szép eredményt érhet el a zentai születésű Szabó Szebasztián 50 pillangón, ám tőle egy érem hatalmas bravúr lenne.