Különös fordulatot vett a spanyol foci csókbotránya

Különös fordulatot vett a spanyol foci csókbotránya

Luis Rubiales, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnök (Fotó: MTI/AP/Europa Press/RFEF)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előkerült egy felvétel, ami új megvilágításba helyezheti az elmúlt hetek legnagyobb sportbotrányát, a világbajnok spanyol focistát kéretlenül megcsókoló sportvezető ügyét. Az egyebek mellett az El Espanol című lap által is közzétett videó nem teszi semmissé ugyan a nagy vihart kavart csókot, de átértelmezi a Luis Rubiales elleni támadásokat. 

A most nyilvánosságra jutott felvétel előzménye a női labdarúgó-világbajnokság augusztus 20-i díjátadó ünnepségén történt incidens. Az Ausztrália és Új-Zéland rendezte tornát Spanyolország csapata nyerte – Angliát verték 1-0-ra –, története első vb-címét szerezve ezzel. Az éremosztáson a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales is részt vett, és amikor Jenni Hermosóra került sor, a sportvezető két kézzel megragadta a játékos fejét, és megcsókolta, áldozata védekezni sem tudott abban a helyzetben. A különös jelenet eleinte a közös ünneplés részeként, a felfokozott hangulatban megesett, spontán cselekedetnek tűnt, amely ellen senki sem emelt kifogást. De ez nem sokáig maradt így. Bár az őt erről faggató újságíróknak beszélve, Hermoso ugyancsak az öröm pillanatának tudta be a kéretlen gesztust, egy Instagram-posztban azonban már azt írta, hogy egy szexista támadás áldozatának érzi magát és cáfolja Rubiales állítását, aki ragaszkodott hozzá, hogy semmi helytelen nem történt, és inkább a vb-győzelemre kellene koncentrálnia mindenkinek.

Innen pedig már nem volt visszaút, jókora botrány kerekedett, a szövetség elnöke kénytelen volt bocsánatot kérni. Közleményében elismerte, hogy helytelenül cselekedett, de ismét csak a pillanat hevére fogta a csókot. Magyarázata nem győzte meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA), amely kilencven napra felfüggesztette Rubialest. Az elnök össztűz alá került, és a helyi sajtó már kész tényként kezelte a lemondását, ő azonban közölte, hogy nem válik meg posztjától. Bizarr lábjegyzet, hogy Rubiales édesanyja éhségsztrájkba kezdett a fiát ért szerinte igaztalan támadások miatt. Mindeközben a női válogatott teljes kerete, további játékosokkal kiegészülve közös nyilatkozatban jelezte, hogy addig nem lép pályára, amíg Rubiales az elnök, az RFEF válaszul perrel fenyegette meg a sztrájkoló sportolókat. A patthelyzetet egyelőre nem sikerült megoldani.

A csók keltette hullámok méretét látva aligha meglepő, hogy a botrány nem a semmiből érkezett. A spanyol női válogatott vezetőit, edzői stábját többször vádolták már súlyos visszaélésekkel az elmúlt években. A focisták a nyolc évvel ezelőtti vb-szereplésük idején a velük szembeni tűrhetetlen bánásmódról, a tisztelet hiányáról panaszkodtak, a felháborodás nyomán pedig elküldték a válogatottat 27 évig irányító szövetségi kapitányt, Ignacio Queredát – igaz, kirúgásában a gyenge vb-szereplés is közrejátszott. A helyzet azonban az új szakvezető, Jorge Vilda alatt sem változott, tavaly a csapat nagy része az edző távozását követelte, több játékos le is mondta a válogatottságot, mert szerintük Vilda egészségtelen légkört teremtett az öltözőben. 

Ebben az atmoszférában nyert vb-címet a spanyol válogatott, a traumákat azonban a diadal sem felejtethette el. Rubiales ráadásul már a csók előtt sem számított makulátlan vezetőnek: korrupciós ügyek miatt jó ideje magyarázkodni kényszerül. Ez is közrejátszhat abban, hogy bár a szövetség eleinte egy emberként állt ki a vezető mellett, mostanra jórészt kihátráltak Rubiales mögül. A frissen előkerült videó –  amelyet az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő elnök azonnal el is küldött a FIFA-nak – ugyanakkor árnyalja a képet valamelyest. Nem menti fel persze a sportvezetőt – a korrupciós vádakat legkevésbé sem teszi semmissé –, és nem magyarázza a játékosok által elszenvedett korábbi sérelmeket, de megkérdőjelezheti a támadások hitelességét.

A felvétel a spanyol csapatot szállító buszon készült: Hermoso kezében egy üveg pezsgővel egy, a csókról készült mémet nézeget, és nevetve mutatja a társainak. A kép az éremosztáson történt pillanatot Iker Casillas egykori spanyol válogatott kapus és barátnője, Sara Carbonero csókjához hasonlítja, amely a férfi csapat 2010-es győzelmét követően csattant el. Hermoso nem tűnik feldúltnak az eset miatt, vidáman eleveníti fel a történteket, majd kicsivel később az egész csapat azt skandálja, hogy beso, beso, vagyis csókot, csókot, amikor pedig Rubiales elsétál közöttük, a focisták szintén kórusban harsogják, hogy presi, presi, azaz elnök, elnök. 

Egy sportvezetőnek nincs joga tiszteletlenül bánni egyetlen atlétával sem, nem számít, milyen kitörő örömmel fogadja a játékosát, nem csókolhatja meg kéretlenül, ez aligha vita tárgya. Ha ilyesmi mégis megesik, a sportoló teljes joggal háborodik fel, és kéri ki magának a vezetői viselkedést, az adott szövetségnek pedig kötelessége kivizsgálni az ügyet, és meghozni a szükséges döntéseket. Ez szintén magától értetődik. Rubiales helytelenül viselkedett, visszaélt a helyzetével, és ennek következményeit viselnie kell. De ugyanez igaz a spanyol női válogatottra is. A nyilvánosságra került videó ugyanis hirtelen zárójelbe teszi a felháborodásukat, és a távolmaradással való fenyegetést. Egyre kellemetlenebbé válik a csók ügye, kérdés, hogy a spanyol szövetség tagjai és a FIFA miként reagál a videóra.