Kupagyőztes a Paks, Budapesten verte a Ferencvárost

Kupagyőztes a Paks, Budapesten verte a Ferencvárost

Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar játékosok kontra idegenlégiósok – így is lehetne jellemezni a MOL Magyar Kupa 2024-es döntőjét, amelyik a 84. a sorban. Az első résztvevőnek, a Paksi FC-nek még a cseréi között sem találni légiósokat, míg a bajnokságot már megnyert FTC kispadján is a külföldiek voltak többségben, a kezdő tizenegy pedig így nézett ki: a fiatal Varga Ádám a kapuban, Ben Romdhan Mohamed Ali, Costa Martins Jose Marcos, Abu Fani Mohammad, Civic Eldar, Varga Barnabás, Traore Adama, Botka Endre, Abena Leo Myenty Janna, Cisse Ibrahim és Maiga Digbo Gnampa Habib a mezőnyben. És ha igazak a hírek, az FTC-nek hamarosan az a Gazprom lesz a fő támogatója, amely Ukrajnában harcoló orosz zsoldos alakulatot is finanszíroz.

Érdekesség, hogy két éve, 2022 májusában ugyanez a két csapat találkozott a kupadöntőben, és az a mérkőzés az FTC 3-0-ás sikerét hozta. A kupasorozatot szponzoráló olajipari vállalat közleménye szerint a 111 éves Magyar Kupa döntőjét soha nem nézték ennyien a helyszínen, ugyanis az eddig értékesített jegyek alapján telt ház előtt lép pályára az FTC és a Paks. Ez csak mértékkel igaz – lehet, hogy eladták az összes jegyet, de még a meccs 22. percében is bőven volt hely a lelátókon, nem beszélve a sajtótribünnel pont szemben lévő, bántóan üres VIP-páholyról,melynek a harmadát sem sikerült megtölteni. Persze lehet, hogy a nagyon fontos emberek inkább odabent borozgattak.

A két csapat bevonulása zöld-fehér tűzijátékot hozott a Fradi-tábortól, de ebből valószínűleg nem lesz büntetés, mert az MLSZ jóval engedékenyebb a kupadöntőn a pirotehcnikával, mint a válogatott meccseken. A hetedik percre lehetett volna akár 3-0 is a fővárosi együttes javára, de minden ziccerüket elpuskázták a sárgában játszó fővárosiak. A 29 percben Paksnak is adódott egy komoly lehetősége, de Varga Ádám nagyot védett. A 34. percben büntetőt hozott a VAR a Ferencvárosnak kezezés miatt, de Varga félmagas lövését kivédte Szappanos, majd a kipattanóra jobban reagáló Traoré lövésénél bemutatott egy újabb hatalmas bravúrt! Sőt, az azt követő szögletnél is szépen vetődve védett. Felpörgött a meccs, alig egy perccel később Varga Ádámnak kell nagyot vetődnie Könyves tekerésénél. De még el sem ült a hangzavar a stadionban, meglép Traoré, a paksi Vécsei visszahúzza, piros lap! Hősiesen védekezik a Paks, néha veszélyes ellentámadásokkal, a lelátón a hangulat parádés, 0-0-val mennek szünetre a csapatok.

A második félidő kevésbé paprikásan indult, az emberhátrányban lévő Paks védekezett, Szapannos védett, amikor kellett, de igazi nagy ziccer nem alakult ki a kapujánál. A 72. percben pályára lépett Böde, akit még a fradisták is megtapsoltak – nem véletlenül, hiszen a válogatott labdarúgó hét szezont is lehúzott a Ferencvárosban, 89 gólt szerezve a csapatnak. És mesteri húzásnak bizonyult a beállítása: gyakorlatilag az első labdaérintéséből kiállították róla a ferencvárosi Abenát második sárgával!

Ennek köszönhetően az utolsó negyedórára egyenlő létszámmal fordultak a csapatok, de továbbra is az FTC támadott, a Paks pedig védekezett. A rendes játékidő letelte előtt még védett pár hatalmasat a mérkőzés hőse, Szappanos.

A kilencvenedik percben Zachariassen második próbálkozásra begyötörte valahogy a labdát a paksiak hálójába, de lesről, így érvénytelen lett a találat. A négyperces ráadásban sem született gól, így jöhetett a hosszabbítás. Eddigra az is kiderült, hogy ez a meccs lett a rekorder a kupadöntők tekintetében: hivatalosan 51 900 néző volt jelen szerda este a Puskásban.

A hosszabítás első félidejének nyolcadik percében szöglethez jutott a Paks, Balogh szépen adta be, Papp Kristóf senkitől sem zavartatva befejelte a kapu bal felső sarkába: vezetett a vidéki együttes! A ráadás első félidejének utolsó percében Böde még lőhetett egyet senkitől sem zavartatva, de szépen védett Varga, maradt az egygólos paksi vezetés az utolsó negyedórára.

A legvégére kifogyni látszott a szufla a Fradiból, Osváth megszerezhette volna a második gólt is a Paksnak, de a tizenhatosól megeresztett lövése mellé ment. A kegyelemdöfést Haraszti adta meg a Fradinak az utolsó percben, 2-0, a Paksé lett a 84. magyar kupa, és vele az MLSZ által biztosított százmillió forint. A Ferencváros 50 millióval vigasztalódhat.