Jól kezdett a Ferencváros, de a vége vereség lett Leverkusenben

Jól kezdett a Ferencváros, de a vége vereség lett Leverkusenben

Tokmac Nguen, a Ferencváros játékosa átadja a labdát csapattársának, Ryan Mmaee-nek, aki berúgja a találkozó első gólját a Bayer Leverkusen ellen a labdarúgó Európa-liga csoportkörében 2021. szeptember 16-án (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar csapat mindössze egyszer találkozott korábban a német Bayer Leverkusennel, ám abban nem volt köszönet: 1994-ben a Honvéd egy sima 7-0-val esett ki ellenük az Európa-liga elődjének számító UEFA kupában. Ha pedig statisztikák, a Ferencváros az elmúlt harminc évben nem tudott nemzetközi tétmeccset nyerni Németországban: 1991-ben a Werder Bremen, 2002-ben a VfB Stuttgart, míg 2004-ben az UEFA kupa kísérleti csoportkörében a Schalke 04 is legyőzte a IX. kerületi zöld-fehéreket.

Tapogatózó mezőnyjátékkal indult a mérkőzés, ám az már az első percekben látszott, nagyon kemény és masszív csapat a német ellenfél. Az ötödik percig veszély akció nem alakult ki egyik kapu előtt sem, az egyetlen említésre méltó dolog egy ferencvárosi akció során történt: a Tokmacra csúszó és a labdát elérő argentin Palaciost kellett ápolni, mert megsínylette a belépőjét.

Úgy tűnt azonban, mintha ez csak altatás lett volna: a 8. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros! Tokmac lódult meg a baloldalon, majd az ötös sarkánál lendületből két védő között Ryan Mmaee elé passzolt, aki atletikus könnyedséggel gurított az üres kapuba, 1-0! A leverkusenieknek mintha elgurult volna a gyógyszer a bekapott találatot követően, Demirbay hátulról csúnyán felrúgta Tokmacot, ami után szabadrúgással jöhetett a Fradi, ám a lövés nem sikerült veszélyesre.

Az első veszélyesebb hazai akcióra 18 percet kellett várni: egy szép támadás végén Demirbay lőtt kapura jobbal úgy jó 19 méterről, középről, ám az ötösön ott állt Civic, aki fejjel mentett. A 20 percben Diaby adott haza messziről, a labdát meg nem érte el Hradecky kapus. A szögletet ugyan leszedte a beadást, ám utána Tokmacnak dobta ki a labdát, ám Mmaee ballábas, 23 méteres lövése a hazai hálóőr ölében landolt. Akadtak azért gondok a hazai összjátékkal az első húsz percben. A 25. percben Loncar rúgta fel Palaciost bő 25 méterre a magyar kaputól. A szabadrúgást Demirbay suhintotta rá, a labda jól is csavarodott, ám helyén volt Dibusz, aki kitessékelte a játékszert a jobb felsőből. Három perccel később Sinkgraven lőtt ballal kapura Diaby lapos beadása után, ám az az ötös előtt érkező Samy Mmaee mentett. Dibusz nagy formában játszott, a 31. percben szépségdíjas gólt rúghatott volna a Leverkusen: Demirbay passzát Alario pörgette fel magának a tizenhatosos előtt, és jobbal a bal alsót célozta meg, de Dibusz egy akrobatikus vetődéssel kitolta a labdát.

A félidő utolsó tíz percét szemmel láthatóan megnyomta a hazai alakulat. Még fentebb tolták a védekezésüket, így ritkán jutott el a Ferencváros az ellenfél térfelére. A nyomás aztán sajnos góllá érett: a 37. percben egy nagyon gyors baloldali labdafelhozatalt követően Diaby passzolt Frimpongnak a tizenhatoson belül, aki visszatolta a büntetőterület elé középre a játékszert, amit Palacios kanyarított a magyar kapuba. Egy perccel később egy szöglet után Vécsei elé pattant a labda, aki irdatlan erővel lőtte ki a kaput. A gyors választ azonban érvénytelenítette a videóbíró, miután a lepattanó labda a lövés előtt a magyar támadó teljesen testhez szorított kezére is rápattant..., maradt az 1-1.

De ezzel a félidő még nem ért véget. Előbb Tah elől S. Mmaee mentett a bal sarok előtt, s úgy tűnt a ferencvárosi védő kezére pattant a labda, ám a VAR-szobában úgy ítélték meg, nem ért büntetőt a szituáció. Ezt követően Diaby tört be óriási sebességgel a magyar tizenhatoson belülre, ám kapura tolt labdáját Dibusz hárította. A szögletből Tah lőtt gólt, ám ezt is érvénytelenítette a videóbíró, mert a németek játékosa a lövése előtt támaszkodott. Nagyon ráfért már a zöld-fehérekre a szünet.

A második félidő is német rohamokkal indult, de jól állta a sarat a Ferencváros védelme. Kemény mezőnymunkát végzett a magyar együttes, ám támadásokra gyakorlatilag nem futotta az erejéből. A Leverkusen egészen elképesztő nyomás alá helyezte ellenfelét. Az 58. percben Alariót ugratták ki, aki felé rúgta a labdát, de amúgy se lett volna érvényes találat, mert lesen volt a támadó. Egy perccel később Dibusz remekelt megint: Wirtz jobbról Adli fejére varázsolta a labdát, aki a bal alsót célozta meg fejesével, ám a magyar hálóőr leért, és hatalmasat mentett.

A 64. percben megvillant a Fradi, egy mutatós támadás után Ryan Mmaee cselezgette be magát a német tizenhatoson belül, ám két védő után egy jó szerelést követően a harmadikban sajnos elakadt. Stöger Uzunival próbálta meg felpörgetni, míg a németek három játékost is, köztük a nyári Eb cseh sztárját, Schicket is behozták. A frissítések után hamar meg is lett a hazai vezetés: Civic nem először nem figyelt, Frimpong elé passzolt, aki Wirtzet játszotta meg, a fiatal német pedig a bal alsóba lőtt 12-ről, 2-1.

A hajrában a hazaiak sem voltak pontosak, hiába vezettek több ígéretesen induló támadást is. A Ferencváros is a lehetőségeihez képest próbált támadásféléket vezetni, de azok meg hamar elhaltak. A három perces hosszabbítás végére a németek 21-szer, míg az FTC kilencszer próbált kapura lőni. A 67-34 százalékos hazai labdabirtoklási arány nyomasztó fölényt hozott, de mégsem tudott magabiztos győzelmet aratni a Ferencvárossal szemben. A vége 2-1 lett.

Európa-liga, G-csoport, 1. forduló
Leverkusen, BayArena, 11 013 néző. Vezeti: Treimanis (lett)

Bayer Leverkusen–Ferencváros 2-1 (1-1)
Gól: Palacios (37.), Wirtz (70.), ill. Ryan Mmaee (8.)
Sárga lap: Demirbay (10.)

Bayer Leverkusen: Hradecky – J. Frimpong, Kossounou, Tah, Sinkgraven (Hincapie 66.) – Palacios (Aránguiz 50.), Demirbay – Adli (Bellarabi 67.), Wirtz (Amiri 80.), Diaby – Alario (Schick 66.). Vezetőedző: Gerardo Seoane

Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Blazic, Civic – Vécsei (Uzuni 66.), Loncar (Gavrics 76.) – Tokmac, Zachariassen, Zubkov (Cabraja 87.) – R. Mmaee. Vezetőedző: Peter Stöger

A csoport másik találkozóján, egy fordulatos 90 percet követően 4-3 nyert a spanyol Betis a skót Celtic ellen. A következő fordulót szeptember 30-án tartják majd, amikor az FTC a Betist fogadja majd 21 órától az Üllői úton.

Az Európa-liga G-csoportjának állása az első fordulót követően: