Már most tudjuk: a Magyar Hang nem mehet a 2024-es olimpiára

Már most tudjuk: a Magyar Hang nem mehet a 2024-es olimpiára

Fotó: Unsplash/Bryan Turner

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idejében elkezdődött az akkreditációs folyamat a 2024. évi nyári olimpiai játékokra, amelynek Párizs ad majd otthont. Tavaly november elején kaptunk levelet a Magyar Olimpiai Bizottságtól a következő tartalommal: „Kedves Kolléga! A XXXIII. nyári olimpiai játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik Párizsban. A sajtó számára a hivatalos akkreditációs folyamat hamarosan elkezdődik, amely a korábbi olimpiákhoz hasonlóan ezúttal is többlépcsős. Az első határidő (press by number) 2022. november 21.; addig várjuk a hazai médiumok visszajelzéseit (...).” 

Annak rendje és módja szerint jeleztük, hogy egy főt mi is delegálnánk a világeseményre, és vártuk a választ. Ez meg is érkezett február 9-én, a levelet Tóth Anita kommunikációs igazgató írta alá. Ez áll benne: „Kedves Kolléga! Sajnálattal tájékoztatunk, hogy a Magyar Hang részére igényelt, párizsi olimpiára leadott médiaakkreditációs igényedet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által Magyarországnak kiosztott limitált kvótaszám alapján a MOB nem tudta elfogadni. Az akkreditációs kérelmed továbbra is él, várólistán szerepel. Abban az esetben, ha az eddig akkreditációra felterjesztett médiumok közül bármelyik visszamondja kérelmét, vagy más okból törlődik a rendszerből, még van esély médiaakkreditációt kapni a párizsi olimpiára. Ha ezzel kapcsolatban bármilyen új fejlemény lesz, azonnal tájékoztatunk.”

Magyarán: nem mehetünk az olimpiára, ugyanis gyakorlatilag nulla az esélye, hogy valamely szerkesztőség meggondolja magát. A Magyar Hang mellőzését már az előző olimpia esetén is eljátszották, akkor is „várólistások” maradtunk örökre – pedig ott tényleg lehettek visszalépések, mert a koronavírus-járvány miatt az egész eseményt egy évvel el kellett halasztani.

Nem hagytuk annyiban a dolgot, közadatigényléssel kikértük, mely szerkesztőségek kaptak akkreditációt és hány fővel, és érdekelt az is, rajtunk kívül még kiket utasítottak el. A levelet február kilencedikén küldtük el, és a MOB becsületére legyen mondva, betartották a törvényes határidőt: február 22-én meg is érkezett a részletes válasz az adatigénylésünkre.

Ebből a következők derülnek ki:
• Az MTI négy fotós és négy újságíró helyet kért, tőlük végül 4 újságíró és 3 fotós utazhat Párizsba. Ezzel az égvilágon semmi probléma nincs, a nemzeti hírügynökség dolgozzon a helyszínen.
•A Nemzeti Sport 3 újságíró és 2 fotós helyet kért, 3 újságíró és egy fotós utazhat – ez is rendben van, ők az egyetlen sportnapilap, ott a helyük.
• A 24.hu-tól és az Indextől mehet két-két újságíró és egy-egy fotós, ők ennyit kértek, meg is kapták, jó munkát nekik.
• Az Origo is küldhet két újságírót, nem is kértek többet. Reméljük, nem csak a sportolónők fenekéről fognak tudósítani.
• A Magyar Nemzet két újságíró és egy fotós helyet kért, egyet-egyet kaptak. Valahogy túlélik.
• A HVG és a Telex egy-egy fotóst és újságírót is küldött volna, de mindkét orgánumtól csak az újságíró kapott akkreditációt. Ott a helyük.
• Az Infostart egy újságíró helyet kért, meg is kapta. Legyen.
• A Demokrata és a Mandiner hetilapok nem voltak olyan balszerencsések, mint a Magyar Hang: kértek és kaptak is újságírói akkreditációt egy-egy főre. Legendás sportrovatukat milliók olvassák bizonyára.
• küldhet egy újságírót a méltán közismert Győr + Média is (ha megnyitják az oldalt, mindjárt egy 97 százalékos kék plakát jön szembe), valamint a sportal.hu is – utóbbi egy új sportoldal, most bizonyíthatnak. 

Most jönnek az igazán érdekes dolgok: egy fotóst és egy újságírót küldhet a Magyar Úszó Szövetség+Magyar Vízilabda Szövetség kombó, de talán nem alaptalan a kérdés, hogy ők mióta számítanak médiaorgánumnak? Legközelebb az úszók edzőjét is fotósnak álcázva akkreditálják? Még meghökkentőbb, hogy újságírót delegálhat az olimpiára a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága (ezek szerint ők is egy újság, csak eddig jól titkolták), de küldhetnek tudósítót olyan patinás médiumok is, mint a judo, a kajak-kenu és a vívó szövetségek is. Értem én, hogy a különféle szövetségeknek vannak honlapjaik, de miért kezeljük őket sajtóként? És miért volt égető szükség arra, hogy a fradi.hu egy fotóssal képviseltesse magát? (Kértek újságírói helyet is, de azt nem kaptak.)

Tanulságos az elutasítottak (oppardon, várólistások) adatsora is: a Magyar Hang mellett többek között olyan médiumok szerepelnek, mint Amler Zoltán (olimpiai évkönyv), Dobos Sándor (Magyar Vízilabda Szövetség), handballexpert.com (fotós), a taekwondo (újságíró) és a vitorlás szövetség (fotós), a Szokodi Academy Media (ők is fotóst küldtek volna) és több szabadúszó újságíró és fotóriporter kolléga. Hozzánk fogható méretű és elérésű médiaorgánum egy sincs.

A tudósítói helyek várólistáján egyébként nyolcan vagyunk, és van három televízió (ATV, Hír Tv, RTL), akik nem jogtulajdonsok, ezért a szabályok értelmében nem is kaphattak akkreditációt.

Címkék: Magyar Hang, média, olimpia