Telex: Rapport Richárd visszautasította a román állampolgárságot

Telex: Rapport Richárd visszautasította a román állampolgárságot

Rapport Richárd magyar sakknagymester (Fotó: Nemzetközi Sakkszövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román kormány közlése alapján jelent meg lapunkban is a hír, hogy a világranglistán legjobb helyen álló magyar sakkozó, Rapport Richárd megkapta a román állampolgárságot. A Telex megkereste Rapport Richárdot, aki közölte: „Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk. Nem ismerem a sajtó a működését, hogy miért írta meg tényként, de a lényeg az, hogy nem igaz, nem tettem állampolgári esküt”.

Ugyanakkor az ukrán születésű Kirill Sevcsenko már megkapta az állampolgárságot. Rapportnak a Nemzetközi Sakkszövetség nyilvántartásában szereplő profilján már két éve román zászló szerepel.

Forrásunk szerint az állampolgárságot mindig kérelmezni kell, és azt a fogadó ország vagy megadja, vagy nem. Az állampolgársági kérelem esetleges pozitív elbírálása után a határozat viszont csak az állampolgársági eskü letétele után emelkedik jogerőssé. A hivatalos román közlöny (a linknél felugró naptárban ki kell választani március 29-ét, utána a 270-es számot) március 29-i, 270-ik számában jelent meg az állampolgársági határozat március 21-i dátummal, de ebből nem derült ki, hogy Rapport letette-e az állampolgársági esküt. Ha azt nem tette le, akkor hivatalosan nem román állampolgár, és az esetleges félreértésért elnézést kérünk.

 

Címkék: Rapport Richárd