Új csillag született

Új csillag született

A győztes Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyének befutója után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban 2019. július 13-án. A 22 éves sportoló a szakág első magyar világbajnoki aranyát szerezte meg (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha eddig is a világ legjobb nyílt vízi úszói között tartották számon Rasovszky Kristófot, a most zajló kvangdzsui vizes világbajnokságon végleg világklasszissá vált.

Világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok nyílt vízi úszó. Huszonkét éves korára „csak” az olimpiai cím hiányzik Rasovszky Kristóf éremkollekciójából, amit a 2020-as tokiói nyári játékokon nagy eséllyel meg is szerezhet. A veszprémi születésű fiatalember egy, maximum két esztendő alatt vált sportága egyik legjobbjává, hiszen már a 2017-es, hazai rendezésű vb-n is az élmezőnyben volt, ám a nagy kiugrás 2018-ban, az Európa-bajnokságon jött el. Akkor nyerte meg az 5 és a 25 kilométeres versenyszámot, míg az olimpiai távon, 10 kilométeren a győztes, olimpiai, világ- és Európa-bajnok Ferry Weertmannal tizedmásodpercre azonos idővel csapott célba, ám hiába kérte a magyar szövetség, hirdessenek holtversenyt, az Európai Úszószövetség (LEN) testülete a célfotóra hivatkozva elutasította. Maradt az ezüstérem, ám így is ő lett az első nyílt vízi úszó, aki Eb-n mindhárom távon érmet tudott szerezni.

A különböző nemzetközi sportszervezetek nem is felejtették ezt el: 2018-ban előbb a Swimming World szaklap választotta az év legjobbjának Rasovszkyt a férfiak mezőnyében, majd 2019 februárjában az LEN is hasonló döntést hozott. „Nem számítottam rá, hogy ezt elérem, persze valamelyest meg is értem, hogy engem ért ez a megtiszteltetés, mégis vegyes érzéseim vannak. Örök elégedetlen vagyok, nem biztos, hogy én magamat választottam volna a legjobbnak, hiszen a világkupaversenyeken azért jócskán voltak hibáim. Szerencsére nem nekem kellett döntenem. Ezek után meg kell mutatnom, hogy megérdemeltem az elismerést. Alá kell támasztanom a teljesítményemmel a választást” – nyilatkozta még tavaly év végén a sportnapilapnak az úszó.

Aztán idén megmutatta, hogy a világkupán is tud remekelni, hiszen ragyogó győzelmet aratott e versenysorozat balatonfüredi állomásán 10 kilométeren, visszavágva a glasgow-i vereségért Ferry Weertmannak. Ráadásul az összetettben is toronymagasan vezet 2100 ponttal, míg mögötte a második helyen álló német Andreas Waschburgernek 1370, a már említett Weertmannak pedig 1250 pontja van. Rasovszky tehát egyáltalán nem érkezett rossz formában a dél-koreai Kvangdzsuba, ahol rögtön a vizes világbajnokság első napján újra sporttörténelmet írt: nyílt vízi úszásban 10 másodperces előnnyel, végig vezetve megnyerte az 5 kilométeres távot, azaz megszerezte Magyarország első világbajnoki címét. Tíz kilométeren sajnos nem sikerült az éremszerzés, negyedik lett a magyar úszó, de így is simán teljesítette a legfontosabb célt: megszerezte a tokiói kvótát, amihez a legjobb tízbe kellett kerülnie.

Mindeközben bebizonyította, hogy nemcsak kiváló úszó, hanem remek ember is. A győzelme után ugyanis Rasovszky odaadta az 5 kilométeren szerzett aranyérmét az utolsó, 61. helyen végzett szudáni Mohamed Ibrahimnak. A Nemzeti Sport információja szerint a magyar klasszis mögött 12 perccel végző Ibrahim hajnali háromkor érkezett meg a vb helyszínére, az útját is maga fizette, mindezt azért, hogy ott lehessen a világbajnokságon. Ibrahim történetét egy brazil újságíró fedezte fel, a verseny után ő kérdezte meg a magyar győztest, hogy nem beszélne-e a szudánival. „Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!” – mondta a 22 éves világbajnok a szudáninak, miközben aranyérmét Ibrahim nyakába akasztotta.

De ki is ez a 22 évesen a csúcsra érő fiatalember? Veszprémi születésű, a mai napig ott él és tanul: a Pannon Egyetem villamosmérnöki szakának hallgatója. A korábban kosárlabdázó szülei kérésére tanult meg úszni, és egyszerűen ott ragadt az uszodában; imádott versenyezni, és már kiskorában sem volt eredménytelen. Mára csak ő maradt sportoló a családban, ikertestvére sokáig versenytáncos volt, bátyja az érettségi után felhagyott az úszással. Rasovszky Kristóf eddigi pályafutásának csúcspontja a 2018-as esztendő volt, de ő mindig azt hangoztatja, legyen ez igaz 2019-re, de főleg a 2020-as évre is. A magánéletben igazi jó fiúnak tartja magát, azonban nem titkolja, egy jó sajttorta vagy egy hamburger sokat jelent számára.

Az 5 kilométeren aratott győzelme után a magyar versenyző azt mondta, ez a verseny megmutatta neki, hogy a felkészülése jól sikerült. „Ez az első felnőtt világbajnoki érmem. Úgy jöttem ide, hogy bármi is lesz, az jó, de bíztam benne, hogy valamelyik számban odaérhetek a dobogóra. Az, hogy én vagyok a szakág első magyar világbajnoka, fantasztikus érzés, de még fel kell dolgoznom magamban” – fogalmazott az őt jellemző szerénységgel.

Edzője elárulta, hogy tanítványa a 2016-os riói olimpián még medencében indult, ezt követően váltottak a nyílt vízre, s hamar kiderült, jól döntöttek, még abban az évben junior világbajnoki címet nyert. „Kiderült, hogy lát a vízben, érzi a pályát, és nagyon jó döntéseket hoz. Kiváló technikával úszik, az előre nézést pedig rendkívül gazdaságosan teszi bele az úszás ritmusába. Kristóf sikerének titka még – amit a közönség nem láthat –, hogy ő ennek él. Minden napja legfontosabb pontja az, milyen munkát kell aznap elvégeznie” – mondta Szokolai László.

A 22 éves sportoló eddig egyetlenegyszer adott fel versenyt, a 2017-es vb-n a 25 kilométeres viadalt, egy rúgás miatt. Azóta többször kijelentette, ilyenre még egyszer nem kerül sor. Mert ő nem az a feladós típus.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/29. számában jelent meg, 2019. július 19-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/29. számban? Itt megnézheti!