Újabb, sporttörténelmi aranyat szerzett Rasovszky Kristóf

Újabb, sporttörténelmi aranyat szerzett Rasovszky Kristóf

Rasovszky Kristóf (Fotó: Facebook/Rasovszky Kristóf)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rasovszky Kristóf aranyérmet szerzett 25 kilométeren a nyílt vízi úszók Glasgow-ban rendezett Európa-bajnokságának vasárnapi zárónapján.

A 21 éves versenyző fantasztikus hajrával, 4 óra 57 perc 53,5 másodperces idővel csapott célba, Székelyi Dániel 5.03:34,6-tal a 14. lett. Rasovszky történelmi sikert ért el, ugyanis ő az első nyílt vízi úszó, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon a dobogóra állhatott. A Balaton Úszó Klub sportolója szerdán 5 kilométeren arany-, csütörtökön 10 kilométeren pedig célfotóval végül ezüstérmes volt.

A mezőny helyi idő szerint reggel 9 órakor ugrott a Loch Lomond, nagyjából 16 Celsius fokos vizébe, ráadásul folyamatos eső és szél is nehezítette a futamot. Tizenkilencen vágtak neki a távnak, amely tíz 2,5 kilométeres körből állt. A verseny háromnegyedéig gyakorlatilag teljesen együtt úszott a mezőny, amelyet a legtöbbször Rasovszky vezetett.

Öt kilométerrel a vége előtt még mindig Rasovszky állt az élen, ekkor a legjobbak láthatóan valamivel nagyobb tempóra kapcsoltak. Négy és fél óra elteltével az utolsó körhöz érve is Rasovszky vezette a mezőnyt, Székelyi bő kétperces hátránnyal a 15. volt.

A cél előtt 1250 méterrel, az utolsó frissítő pontnál a francia Axel Reymond állt az élre – az élboly ekkor már nem lassította magát ivással –, Rasovszkynak öt másodperc volt a hátránya a negyedik helyen.

Az utolsó hajrát a magyar úszó nyitotta meg, és két testhossz előnyre tett szert, a különbséget pedig folyamatosan növelte. Láthatóan ezúttal a célba érkezésnél nem akarta a benyúlásra bízni a döntést. Az utolsó métereken nagyot hajráztak a riválisok, Rasovszky ellenben teljesen elkészült az erejével, az előnye azonban kitartott, és megszerezte második aranyérmét is Glasgow-ban.

Eredmények:

férfiak, 25 km, Európa-bajnok:

RASOVSZKY KRISTÓF 4 óra 57 perc 53,5 másodperc

2. Kiril Beljajev (Oroszország) 4.57:54,6

3. Matteo Furlan (Olaszország) 4.57:55,8

…14. SZÉKELYI DÁNIEL 5.03:34,6

(MTI)