Valter Attila a 14. helyen végzett a Giro d'Italián, ez minden idők legjobb magyar eredménye

Valter Attila a 14. helyen végzett a Giro d'Italián, ez minden idők legjobb magyar eredménye

Az összetettben élen álló Valter Attila, a Groupama-FDJ csapat versenyzője a 104. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny hetedik, Notaresco és Termoli közötti 181 kilométeres szakasza előtt Notarescóban 2021. május 14-én. MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kolumbiai Egan Bernal nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt, melyen Valter Attila a 14., Dina Márton a 100. helyen végzett összetettben. A vasárnapi záró időfutamon az olasz Filippo Ganna volt a leggyorsabb.

A Tour de France-ot két éve megnyerő kolumbiai Bernal egy másodperc híján kétperces előnnyel várta a finálét Damiano Caruso előtt, ebből mintegy másfelet megőrzött olasz riválisával szemben. Így a 24 esztendős Bernal második Grand Tour-sikerét ünnepelhette, és Tao Geoghegan Hart tavalyi diadala után egymást követő második évben az Ineos Grenadiers versenyzője viheti haza a „végtelen trófeát”, a Trofeo Senza Finét. A pályafutása jelentős részét segítőként töltő 33 éves Caruso megőrizte a második, míg a 2018-as Vuelta a Espanán győztes brit Simon Yates a harmadik helyet.

Az összetettben 15. pozícióban várta a záró etapot Valter Attila (Groupa-FDJ), 42 másodperc volt a lemaradása Lorenzo Fortunato mögött. A második Giro d'Italiáját teljesítő Valter 2:43 perccel tekert jobb időt a Zoncolanon győztes olasz bringásnál – a kísérőkocsiban ülő édesapja és edzője, Valter Tibor buzdítása közepette –, így a tavalyi 27. helye után ezúttal 14. lett. A rózsaszín trikót három napig viselő Valter pozíciója minden idők legjobb magyar összetett eredménye háromhetes körversenyen. 

A Grand Tour-újonc Dina Márton (EOLO-Kometa) 100. helyen végzett összetettben, az időfutamon 139. lett.

Bernal a rózsaszín mellett a legjobb 25 éven aluli versenyzőt illető fehér trikót is hazaviheti. A pontverseny győztese – és így ciklámen trikós – a háromszoros világbajnok Peter Sagan (BORA-hansgrohe) lett. A szlovák versenyző pályafutása során a Touron hétszer nyerte meg a sprinterek vetélkedését, a Girón azonban először diadalmaskodott a kategóriában. A hegyi pontversenyben élen záró francia Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) a kék trikót hódította el a 3410,9 kilométer össztávú viadalon. (MTI)