Világbajnoki selejtező előtt a futballválogatott: a jövőre készül a csapat

Világbajnoki selejtező előtt a futballválogatott: a jövőre készül a csapat

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó világbajnoki selejtezők 6. fordulójában játszott Magyarország - Andorra mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó két, gyakorlatilag már tét nélküli világbajnoki selejtezőn – pénteken San Marino, majd hétfőn Lengyelország ellen – Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak a jövőre is készülnie kell. Ezt tükrözi a mostani keret összetétele, amelyben helyet kapott például újoncként a 20 esztendős Kiss Tamás, vagy éppen az olasz másodosztályú Parmában szereplő Balogh Botond.

– Remélem, az ő meghívásuk komoly ösztönzést jelent majd a fiatal labdarúgók számára, akik így még jobban odateszik majd magukat a klubcsapataikban, hiszen a futball, mint bármi más az életben, jövőcentrikus – mondta az olasz szakember. Megjegyezte azt is, hogy a szakmai stábnak egyértelmű elgondolásai vannak a fejlődésre. Tisztában van azzal, hogy mely posztokon van szükség további játékosokra, ezekre pedig megpróbálja megtalálni az ideális jelölteket.

A kapitány megjegyezte, a világbajnoki selejtezőket követően márciusban játszik majd felkészülési meccseket a nemzeti csapat, melyekből már le lehet vonni a tanulságokat. Ezt követően pedig jön a Nemzetek Ligája, ahol az A csoportban szerepelve a kontinens legjobb válogatottjai ellen bizonyíthat. A cél pedig továbbra is az, hogy Magyarország megbecsülését növelje – mondta.

Marco Rossi több futballistára sem számíthat a mostani mérkőzéseken: Gulácsi Péter, Willi Orbán, Bolla Bendegúz és Kleinheisler László sérülés miatt nem állhat rendelkezésére, míg Sallói Dánielt, a Sporting Kansas City támadóját amerikai klubja nem engedte el. A tréner kijelentette, sose panaszkodott a hiányzókra, mindig azokra a játékosokra fókuszál, akik a rendelkezésére állnak, akikben megbízik.

Elmondta azt is, hogy Gulácsi hiányában Dibusz Dénes áll majd a kapuban, elől pedig pénteken biztosan a kezdőben kap lehetőséget Szalai Ádám.
A lehetséges távozását firtató kérdésekről szólva Marco Rossi elmondta, folytatni szeretné munkáját a válogatott élén, nagy öröm számára, hogy élvezi a szurkolók és Csányi Sándor MLSZ-elnök bizalmát.

A játékosok közül Lang Ádám vett részt a sajtótájékoztatón: az Omonia Nicosia védője elmondta, San Marino ellen egyértelműen az a cél, hogy domináns, meggyőző játékkal múlják felül az ellenfelet, de ehhez mindenkinek maximális koncentrációra van szüksége. A lengyelek elleni összecsapásról szólva kijelentette, Varsóban újra egy kiemelkedő európai csapat ellen mutathatja meg a gárda, hogy erős riválisokkal szemben is képes jó játékra.

Lang Ádám megjegyezte, összességében az a cél, hogy ha már a világbajnokságra nem is juthatnak ki, olyan játékkal zárják a sorozatot, amivel a játékosok és a szurkolók is elégedettek lehetnek.

A magyar válogatott pénteken a Puskás Arénában fogadja San Marinót, majd három nappal később Lengyelország vendégeként Varsóban zárja a világbajnoki selejtezősorozatot, amelyben már csak matematikai esélye van a részvétel kiharcolására.

Az MTI szerint a következő összeállításban léphet pályára a válogatott:
Dibusz Dénes – Lang Ádám, Kecskés Ákos, Fiola Attila – Nagy Zsolt, Gazdag Dániel, Nagy Ádám, Schäfer András – Schön Szabolcs, Szalai Ádám, Varga Kevin.

Figyelmeztette az MLSZ a szurkolókat

A válogatotthoz kapcsolódó hír, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felhívást tett közzé a válogatott szurkolóinak, akik esetlegesen ott lesznek a Varsóban hétfőn sorra kerülő lengyelek elleni világbajnoki selejtezőn. Arra kérték őket, hogy tartózkodjanak mindenfajta rendbontástól, ellenkező esetben a nemzetközi szövetség (FIFA) súlyos büntetést szabhat ki.

Az MLSZ honlapján megjelent közlemény emlékezetet rá, hogy a FIFA 75 ezer svájci frankra büntette a szervezetet a londoni angol-magyar vb-selejtező mérkőzés után, továbbá elrendelte, hogy a Lengyelország-Magyarország vb-selejtező találkozón a rendezők ne nyissák meg a vendégszurkolók szektorát a varsói stadionban.

„A két szurkolótábor ismert baráti viszonya miatt várható, hogy többen is kiutaznak majd Varsóba. A lengyel szövetség tájékoztatása értelmében a szervezők nem tudják garantálni a magyar szurkolók bejutását a találkozóra. Őket nyomatékosan kérjük, hogy amennyiben mégis eljutnak a találkozóra, tartózkodjanak mindenfajta rendbontástól, antiszemita és rasszista megnyilvánulástól (továbbá a FIFA és az UEFA megsértése is büntetendő lehet). Ugyanis újabb rendbontás esetén súlyos büntetést róhat a FIFA az MLSZ-re és a magyar szurkolókra – a pénzbírság mellett zártkapus rendelkezésre is lehet számítani – olvasható az MLSZ közleményében.

(MTI)