Vívással-lövéssel kiegészített triatlon lett az öttusa

Vívással-lövéssel kiegészített triatlon lett az öttusa

A női öttusa vívóversenye a tokiói olimpián (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Öttusaszövetség lapértesülések szerint a 2024-es párizsi olimpiát követően biciklire cseréli a lovakat az öttusában. Így az öt számból három megegyezik majd a triatlonnal.

Bár a szövetség azt állítja, hogy már évek óta gondolkoznak a váltáson, és annak nincs köze az ez évi tokiói olimpián történt incidenshez, a Guardian úgy tudja, hogy ez volt az utolsó csepp a lovak poharában. Tokióban az abszolút bajnokesélyes versenyző alatt megmakacsolta magát a ló, így nem nyert. Ezután az edző ököllel meg is ütötte az állatot.

A Reuters tudósítása szerint a döntésnek az állatvédők örülnek, a korábbi öttusabajnokok pedig nem. Utóbbiak úgy nyilatkoztak, hogy a lovaglás nélküli öttusa már nem öttusa többé. A döntésben valószínűleg a logisztikai és pénzügyi szempontok játszották a legnagyobb szerepet. Az öttusa legnagyobb konkurense mindig is a triatlon volt, amely sokkal olcsóbban űzhető, hiszen nem kell gondoskodni benne a lovakról.

A modern öttusa története egybe forrt a modern olimpiákkal. Állítólag maga Pierre de Coubertin találta ki, hiszen az öt sportág egyesíti magában a 19. századi atlétaeszményt. Ugyanakkor az utóbbi években egyértelművé vált, hogy az öttusa nehezen modernizálható sportág, a széttagoltsága miatt a tévé sem szereti közvetíteni, és az embereket sem érdekli túlságosan. Ez nyilván nem hatott jól a sportág pénzügyi lehetőségeire, amit tovább nehezített a lótartás kényszere.

Címkék: öttusa, lovaglás