Zelenszkij kizárná az orosz versenyzőket a 24-es olimpiáról

Zelenszkij kizárná az orosz versenyzőket a 24-es olimpiáról

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellenzi, hogy orosz sportolók semleges zászló alatt szerepelhessenek a 2024-es párizsi olimpián, mondván minden zászlójukat vér szennyezi.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke múlt szerdán arról beszélt, hogy a himnuszok, zászlók és nemzeti szimbólumok betiltása érvényben marad, az ugyanakkor még nem tisztázott, az ukrajnai háború miatt eltiltott orosz és fehérorosz játékosok és versenyzők részt vehetnek-e a kvalifikációs időszakban, illetve magukon a játékokon, amennyiben pedig indulhatnak, akkor milyen formában tehetik ezt meg.

Zelenszkij a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első emberével folytatott tárgyalás után közleményében hangsúlyozta: Ukrajna csalódott a NOB azon felvetése miatt, hogy az orosz sportolók semleges színekben részt vehessenek az olimpián – tudósított az MTI. Zelenszkij szerint a NOB alapelvei „határozottan nem irányozzák elő terrorista államok elkényeztetését”.

Az Egyesült Államok olimpiai és paralimpiai bizottsága hétfőn jóváhagyta azon lehetőség vizsgálatát, hogy orosz és fehérorosz sportolók – szigorúan semleges színekben – induljanak a párizsi játékokon.