A fenntartható fejlődést szolgálja az idei kémiai Nobel-díj

A fenntartható fejlődést szolgálja az idei kémiai Nobel-díj

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fenntartható fejlődés szempontjából kiemelkedő fontosságúak az idei kémiai Nobel-díjjal elismert tudósok kutatásai - mondta Soós Tibor, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Szerves Kémia Intézetének kutatócsoport vezetője a távirati irodának annak kapcsán, hogy az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért Benjamin List német és David MacMillan brit-amerikai tudós kapja idén a kémiai Nobel-díjat.

A kémikus, aki az intézetben működő Organokatalízis Kutatócsoport vezetője, hangsúlyozta: nagy jelentősége van az elismerésnek, hiszen a szerves kémia egyik alapterülete a katalízis, amelynek segítségével megfelelő tulajdonságú, szerkezetű anyagokat tudnak előállítani a vegyészek. Emlékeztetett rá, hogy sokáig különböző enzimeket vagy fémeket, fémkomplexeket használtak katalizátorként, de 2000-től egy paradigmaváltás következett be List és MacMillan munkásságának köszönhetően. Felismerték, hogy akár kis méretű szerves molekulákat is lehet katalizátorként használni számos aszimmetrikus reakcióban.

Kiemelte, hogy a terület abszolút előfutára Hajós Zoltán volt, aki már 1971-ben leírta, hogy prolinnal, egy egyszerű aminosavval aszimmetrikus reakciókat lehet végrehajtani és ezt különböző szteroidok szintézisében tudta használni. Ez a felismerés akkor nagy visszhangot nem váltott ki, közel 30 év telt el, hogy újra felfedezzék és kibontakoztassák ezt az alapvető katalitikus elvet List és munkatársai. A kicsit több mint két évtizede elindult széleskörű kutatások által új terület formálódott és új lehetőség adódott a szintetikus kémia területén.

Elmondta azt is, hogy a világon az egyik leggyakrabban használt organokatalizátort a kutatócsoportja fejlesztette ki még 2005-ben, és a tonik hatóanyagából, a kininből állítottak elő. Ennek az olcsó, hatékony és könnyen előállítható katalizátornak több mint ezer alkalmazása ismert jelenleg, s már több gyógyszeripari alkalmazása is van.

Az aszimmetrikus organokatalitikus eljárások nagyon gyorsan megjelentek az ipari termelésben is. Ennek segítségével új gyógyszermolekulákat, agrokémiai hatóanyagokat vagy éppen polimereket állítanak elő - magyarázta. Mint rámutatott, az új elvnek felhasználásának köszönhetően nem csupán hatékonyabb, gazdaságosabb lehet a termelés, de jelentősen csökkenthető a szintetikus eljárások környezeti terhelése is. További, az ipar számára különösen fontos technikai előnyük az, hogy a katalizátorok stabilak és reakciók kivitelezése a korábbi eljárásokhoz képest jelentősen egyszerűbb.

Az organokatalízisnek további nagy potenciálja, hogy felhasználható a gyógyszermolekulák új generációjának előállításában is, és ennek köszönhetően a jövőben például csökkenthető majd az egyes gyógyszerek mellékhatása.

(MTI)

Címkék: kémia, Nobel-díj