A Kolumbiában felfedezett mű koronavírus-mutáns kikerülheti az immunitást

A Kolumbiában felfedezett mű koronavírus-mutáns kikerülheti az immunitást

Miskolc, 2021. szeptember 3. Egy tanulót beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban Miskolcon 2021. szeptember 3-án. MTI/Vajda János

Fotó: Vajda János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mű variánsnak hivatalosan a B.1.621 jelet adták, és az Egészségügyi Világszervezet jelenleg „érdeklődésre érdemes variánsként” tartja számon. (A mű nem az jelenti, hogy nem igazi, hanem ez is egy görög betű: μ). Bár a mutánst már idén januárban azonosították Kolumbiában, a WHO csak most kategorizálta, mivel most már olyan változatnak tűnik, amit figyelni kell, írja a Washington Post.

A mű variánssal megfertőződött emberek száma növekszik, és a világ számos országában felbukkant már, így az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Japánban, Equadorban, Kanadában és Európában is.

Az Egyesült Államokban eddig nagyjából 2000 mű vírussal megfertőződött embert azonosítottak. Anthony Fauci, az amerikai Országos Fertőzőbetegség- és Allergiakutató Intézet igazgatója szerint bár a mű mutáns jelenleg még nem jelent azonnali fenyegetést, de figyelni kell. Jelenleg Amerikában továbbra is a delta variáns a domináns, ez okozza a megbetegedések 99 százalékát.

A WHO jelentése szerint a mű variáns olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek potenciálisan ellenállóbbá tehetik az immunitással, így a vakcinákkal szemben, ami aggodalomra adhat okot, de ezt még kutatni kell, hogy pontos válaszokat kapjunk. A Pfizer közlése szerint vizsgálják a mű mutánst, és az eredményeiket hamarosan közzéteszik.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a mutánsok folyamatos felbukkanása természetes folyamat, és önmagában ez nem ad okot az aggodalomra. A jelenleg nyugaton elfogadott oltások általánosságban megfelelő módon védenek minden elterjedt variánssal szemben, ezért a járvány elleni védekezés legfontosabb fegyvere az oltás.