Covid-védőoltás: Szabadalomsértés miatt pereli be a Moderna a Pfizert és partnerét

Covid-védőoltás: Szabadalomsértés miatt pereli be a Moderna a Pfizert és partnerét

Képünk csak illusztráció. A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája az ürömi Platán Idősek Otthonában 2021. január 16-án (Fotó:
MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bepereli a Moderna a Pfizert, valamint német partnerét, a BioNTech-et a koronavírus ellen kifejlesztett védőoltás miatt – írja a Reuters. Az amerikai cég azt állítja, hogy a Pfizer és BioNTech szabadalmi jogsértést követett el, mivel a Moderna által már évekkel ezelőtt kifejlesztett vakcinatechnológiát másolták le.

A hír hallatán a Pfizer-részvények ára 1,4, a BioNTech-é 2 százalékkal esett.

A Moderna közleménye szerint egy amerikai és a düsseldorfi német bíróságon adták be a keresetet, a kártérítési igény összegét egyelőre nem jelölték meg.

– Azért indítunk pert, hogy megvédjük az innovatív mRNA-technológiát, amelyet mi fedeztünk fel, több milliárd dollárt öltünk a fejlesztésekbe, és még a koronavírus-járványt megelőző évtizedben jegyeztettük be a szabadalmat – állította Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

Ennek ellenére az amerikai gyógyszerészeti hatóság 2020 decemberében egy héttel hamarabb hagyta jóvá a Pfizer-BioNTech vakcináját mint a Modernáét. Ez utóbbi állítása szerint a Pfizer engedély nélkül másolta le az mRNA-technológiát, amit a Moderna 2010 és 2016 között fejlesztett és szabadalmaztatott, jóval a járvány 2019-es megjelenése és 2020-as kitörése előtt.

A világjárvány idején a Moderna azt mondta, nem fogja érvényesíteni a szabadalmi jogait, hogy segítsen másoknak a saját vakcina fejlesztésében, különösen az alacsony- és közepes jövedelmű országok számára. 2022 márciusában azonban már azt mondták, az olyan cégektől, mint a Pfizer és a BioNTech, elvárják, hogy tiszteletben tartsák a szellemi tulajdonjogukat.

A Pfizer–BioNTech ellen már eddig is több vállalat indított pert hasonló okok miatt: a perindítók állítása szerint a két cég koronavírus elleni vakcinája sérti a szabadalmaikat. A Pfizer-BioNTech csoport azonban kijelentette, hogy állnak a perek elébe.