Amerikai tudósok szerint legalább hat hétre kell bezárkóznunk

Amerikai tudósok szerint legalább hat hétre kell bezárkóznunk

Orvosok műtenek egy koronavírussal fertőzött pácienst a San Matteo kórház intenzív osztályán az észak-olaszországi Paviában 2020. március 26-án (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy országnak átlagosan mintegy hat hétig kell fenntartania a nagyon szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat ahhoz, hogy ellenőrzése alá tudja vonni a Covid-19 fertőzés terjedését – állítják amerikai szakértők 36 ország és az amerikai szövetségi államok koronavírus-járvány idején hozott intézkedéseinek tanulmányozása alapján. Vagyis a világ népességének arra kell felkészülnie, hogy legalább 45 napig home office-ból dolgozik, alapvetően otthon marad, betartja a kijárási korlátozásokat és minimalizálja a személyes érintkezéseket – írja a South China Morning Post hongkongi lap.

Az egyetemi kutatók a hatásos korlátozó intézkedések közé sorolják még a tömeges tesztelést és a karantént is. Úgy látják: ahol időben avatkoznak be ilyen agresszívan az emberek mindennapi életébe, ott három hét után kezd lassulni a vírus terjedése, és egy hónap után már ellenőrzés alatt lehet tartani a terjedés ütemét. Mintegy 45 nap után lehet megfogni a járványt, amni persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy vége az egésznek, csak azt, hogy már kellőképpen kordában lehet tartani a megbetegedéseket. Persze ez csak egy átlag, az említett intézkedések hatásossága függ attól, hogy milyen gyorsan vezették be őket, mennyire tartják be a korlátozásokat az emberek, illetve milyenek a társadalmi szokások. Sokat nyom a latban az olyan külsőség is, hogy egymás üdvözlésénél az ölelkezés és a puszilkodás a megszokott, vagy beérik egy fejbiccentéssel.

A kutatók szerint a nagyon szigorú lezárásokra és korlátozásokra szolgál például Olaszország, de ott kezdetben nagyon elhibázták a védekezést, ezért már több mint 115 ezer megbetegedettnél és csaknem 14 ezer áldozatnál járnak. Közel egy hónapja tartó szigorú kijárási korlátozások és vesztegzár mellett a járványgörbéjük napok óta stabil adatokat mutat, de még mindig jelentős csökkenés nélkül. 

Koronavírus: Még mindig napi 700 felett az olaszországi áldozatok száma | Magyar Hang

Dél-Korea és Szingapúr inkább a tömeges tesztelés és a helyi, kisebb karanténok híve, így kerülték el eddig, hogy teljesen megbénítsák a saját gazdaságukat. Kínában e két megközelítés elegyét láthatjuk. Ott most úgy gondolják, hogy április végére tudják teljesen ellenőrzés alá vonni a Covid-19 fertőzést, amiben hongkongi tudósok azért kételkednek. Mindenesetre Peking lassan kezdi feloldani a karantént a koronavírus-járvány kiindulópontjául szolgáló Vuhan környékén. Ám hogy a vírus nem „alszik”, jól mutatja, hogy néhány napja Kína más részén került karantén alá 600 ezer ember. Jia városában ugyanis három olyan megbetegedés történt, amelyet nem külföldről hurcoltak be az érintettek.