Az EMA javasolni fogja a Merck covidkapszulájának alkalmazását

Az EMA javasolni fogja a Merck covidkapszulájának alkalmazását

Molnupiravirkapszulák (Fotó: Merck)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség ugyan még nem végzett a Merck gyógyszergyár molnupiravir nevű szájon át szedhető covidgyógyszerének felülvizsgálatával, de már most közölték, hogy sürgősen javasolni fogják az alkalmazását, írja a HVG.

A molnupiravir nevű készítmény a tesztek szerint nagyjából felére csökkenti a covid miatti kórházba kerülés, illetve halálozás kockázatát. Ezzel ez a gyógyszer lett az első, covid ellen bizonyítottan hatékony orvosság.

A cég azt is vizsgálja, hogy a gyógyszert lehet-e prevencióként alkalmazni, vagyis meggátolja-e, hogy a covidfertőzöttek családtagjai elkapják a betegséget. A Merck nagyjából két hete nyújtotta be engedélykérelmét az EMA-hoz.

Azóta már egy újabb, még hatásosabb készítményt is bejelentettek. A Pfizer paxlovid nevű hatóanyaga 89 százalékkal csökkenti a halál veszélyét a veszélyeztetett csoportokban. Várhatóan hamarosan ez is elérhetővé válik Európában is.