Az Európai Űrügynökség az ukrajnai háború miatt felfüggeszti az ExoMars-programot

Az Európai Űrügynökség az ukrajnai háború miatt felfüggeszti az ExoMars-programot

Az ExoMars rover fantáziarajza (Fotó: ESA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy várható volt, az Európai Űrügynökség (ESA) az Oroszországot sújtó, Ukrajna ellen indított agresszió miatt kivetett szankciók miatt felfüggesztette az orosz űrügynökséggel, a Roszkozmosszal közös ExoMars-programot. Mint az ESA közleményében írja, „olyan kormányközi szervezetként, amely teljes mértékben tiszteli az európai értékeket, lesújtanak bennünket az Ukrajna ellen elkövetett agresszió emberi veszteségei és tragikus következményei.” Ezért az ESA teljes mértékben tartja magát a szervezet tagállamai által Oroszország ellen hozott szankciókhoz.

Ezért a szerdán és csütörtökön Párizsban tartott tanácsülésen a küldöttek egyhangúan határoztak arról, hogy a jelenlegi helyzetben lehetetlen a terveknek megfelelően idén elindítani az ExoMars rovert a Mars felé. Felhatalmazták a főigazgatót, hogy szakítsa meg az oroszokkal az együttműködést, és keressen alternatív lehetőségeket a program folytatására.

A Roszkozmosz korábban már úgy határozott, hogy minden munkatársát visszavonja az ESA Francia-Guyanán lévő űrközpontjából, így a Szojuz rakétákkal történő űreszközindítások is leálltak. Most megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a tevezett indításokat a Szojuz helyett az Ariane-6 rakétával hajtsák végre.

A Nemzetközi Űrállomás működését a szankciók nem érintik. Ott olyan szintű az egymásra utaltság az oroszok és a nyugati országok között, hogy az ISS működtetésében valószínűleg nem lesz fennakadás. A fent lévő űrhajósok biztonsága is ezt kívánja.