A fertőzésszám kevésbé, a halálozás meredekebben emelkedik, mint tavaly ilyenkor

A fertőzésszám kevésbé, a halálozás meredekebben emelkedik, mint tavaly ilyenkor

Lélegeztetett covid-beteg az Egyesült Államokban. Fotó: NIH
National Heart, Lung, and Blood Institute

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyjából egy hónapja kezdtek egyértelműen romlani a járványügyi mutatók, vagyis elindult a koronavírus-járvány negyedik hulláma. A mostani helyzet elméletileg gyökeresen más, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a felnőtt lakosság nagyjából kétharmada már be van oltva a koronavírus ellen.

Éppen ezért nagyon tanulságos összehasonlítani a 2020 szeptemberi és a jelenlegi mutatók trendjeit. Az a cikkünkben megjelenő grafikonok sok helyütt meglepő (és negatív értelemben meglepő) különbségeket mutatnak 2020 és 2021 ősze között. Miközben a hétfőn közölt adatokkal bezárólag az látszik a számokból, hogy az újonnan regisztrált fertőzések száma kisebb ütemben emelkedik, és alacsonyabb szinten áll, mint 2020-ban, a halálozásban, illetve a lélegeztetett betegek számában kifejezetten aggasztó kép bontakozik ki.

Minthogy az operatív törzs már jó ideje nem közöl hétvégén napi adatokat, csak hétfőn összesítettet, ezért – jobb híján – a grafikonokon a hétfői adatból számított átlagos értékeket ábrázoltuk hétvégi napi adatként. Az adatokat a Koronamonitor adatbázisából nyertük ki.

Napi fertőzöttek mozgóátlaga

Bár az utóbbi időszakban egyértelműen romlik e mutató is, itt láthatóan jobban állunk a cikk írásakor ismert utolsó adatok szerint mint tavaly.

Aktív fertőzöttek száma

2020 nyarán gyakorlatilag eltűntek az aktív fertőzöttek az országból, miközben idén nyáron egyszer sem csökkent a számuk igazán alacsonyra. Ugyanakkor tavaly meredekebben kezdett e mutató emelkedni, mint idén, és mostanra már rosszabb helyzet alakult ki e tekintetben, mint ami jelenleg érvényes.

Kórházban ápoltak száma

A kórházi kezelést igénylő betegek számának alakulása illeszkedik legjobban a 2020-as adatokra. E mutató mindeddig nagyjából azonos módon alakul (vagyis sajnos meredeken növekszik), mint tavaly.

Lélegeztetőgépen lévők száma

Sajnos itt válik rendkívül sötétté a kép. Jelenleg a lélegeztetettek száma több mint a duplája a tavalyi azonos időpont értékének, és a növekedés trendje is meredekebb. Ennek oka nem egyértelmű. Az értékeléshez nagyon hasznos lenne tudni a betegek oltottsági státuszát. Ezt azonban – sok egyéb mellett – az operatív törzs nem közli, noha nyilvánvalóan lehívható lenne ez az életbevágó fontosságú adat (is). De mintha nem lenne cél az emberek tájékoztatása.

Napi áldozatok mozgóátlaga

Sajnos nem meglepő, hogy az áldozatok száma pontosan követi a lélegeztetőgépre kerülők trendjeit. Továbbra is rendkívül rosszak a válságos állapotba kerülő, önálló lélegzésre már képtelen betegek túlélési esélyei. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az oltás életbe vágó fontosságát. Jelenleg nem létezik bizonyított hatékonyságú gyógyszer a súlyos covid-betegség leküzdésére, csak a megelőzés lehet az egyetlen fegyver.

 

 

Címkék: koronavírus