Előre tudni fogjuk teljes évszakok időjárását?

Előre tudni fogjuk teljes évszakok időjárását?

Fotó: Unsplash/Shawn Ang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok közép-nyugati vidékeit az idei télen lerohanó mínusz 30 fokos fagy egy szempontból pozitív tanulsággal szolgált: a meteorológiai előrejelzések egészen pontosan megjósolták a várható fogcsikorgató ítéletidőt. Az időjárás-előrejelzés minden ellentétes híresztelés dacára sokkal pontosabb ma, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

Jó érzés hülyének nézni másokat, mert ezáltal megbizonyosodhatunk arról, hogy mi – velük ellentétben – viszont rendkívül okosak vagyunk. Ennek az össznépi sportnak kedvelt célpontjai a meteorológusok, akik akkor sem tudnák jobban eltéveszteni, hogy milyen lesz az idő, ha direkt próbálnák. Mielőtt nyaralni indulunk, általában már két héttel korábban naponta aggodalmaskodva figyeljük az időjárás-előrejelzést. Ha rögtön azt olvassuk, hogy csodálatosan verőfényes időnk lesz, azonnal megijedünk. Hiszen sosem találják el, és úgyis pont fordítva lesz minden. Vagyis, ha jót ígérnek, az rosszat jelent.

Pedig valójában nem. A Science folyóiratban minap jelent meg, hogy a Pennsylvaniai Állami Egyetem meteorológusai kimutatták, hogy – bár a 100 százalékos pontosság mindig is elérhetetlen marad – a tudományos ismeretek bővülése, illetve legfőképpen a gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló komputermodellek használata révén az előrejelzések sokkal pontosabbá váltak az utóbbi időben.

Az egész bolygót érintő környezeti katasztrófa jöhet | Magyar Hang

Amazónia amilyen hatalmas, legalább olyan törékeny ökoszisztéma, már egy kis változás is katasztrófát okozhat az esőerdő életében.

Amikor Észak-Amerikába betörtek az északi-sarki légtömegek, a meteorológusok könnyű célpontot szolgáltattak a klímaváltozást üzletszerűen tagadók számára, akik diadalittasan hangoztathatták, hogy hol van az éghajlatkutatók és a meteorológusok által olyan bőszen hirdetett globális felmelegedés, amikor szükség lenne rá. Csakhogy ez az extrém időjárási helyzet éppen azt bizonyította, hogy ma már a középtávoli (egy-két héttel előre tekintő) predikciók is igen megbízhatónak tekinthetők. A meteorológusok ugyanis nemcsak azt jósolták meg pontosan, hogy eszméletlenül hideg lesz, de szinte óráról órára levezették, hogy az egyes régiókban hogyan fog változni a hőmérséklet. És úgy is lett.

Az úgynevezett sarki örvény légkörzési rendszer működésében megjelenő anomáliákat (e szélrendszer „feladata” lenne általában a jeges arktikus légtömegek Északi-sark fölött tartása) az időjárási modellek már egy hónappal ezelőtt észrevették. Tavaly szilveszter napján már detektálták, hogy az Északi-sark hirtelen melegedni kezdett, és ebből levezették, hogy a sarki örvény felborul, és a mínusz 30 fokos levegő akadálytalanul áramolhat Észak-Amerika fölé.

David Attenborough szerint már a láthatáron van a civilizációnk összeomlása | Magyar Hang

A legnagyobb ember által előidézett katasztrófával nézünk szembe, amely több ezer év óta a legnagyobb fenyegetés: a klímaváltozás – állítja a világhírű brit természettudós.

A sarkvidéki fagy betörését egyébként csak véletlen egybeesés folytán megelőző tanulmány megállapítja, hogy manapság az ötnapos előrejelzés pontosabb, mint 1980-ban a másnapra vonatkozó jelentés. Így ma már akár a 9-10 napra előretekintő jóslatok is használhatók (a korlátaik figyelembevételével). De nemcsak a hőmérséklet megjósolásában léptek előre nagyot a meteorológusok. Az Egyesült Államokban legalább ilyen fontos hurrikánok vonulási útvonalát ma már három napra előre is pontosabban ki tudják számítani, mint amennyire 40 éve egyetlen napra képesek voltak előrejelezni.

A klimatológiai modelleket mára sikerült oly mértékben összeegyeztetni a klasszikus időjárási modellekkel, hogy hamarosan már talán egész évszakok viselkedését is jó biztonsággal előre tudjuk jelezni. S persze nem azt értjük, hogy „télen hidegebb lesz, mint nyáron”, sokkal pontosabb predikciók is lehetővé válnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2019. február 8-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti.