Előrébb állították a Végítélet óráját, már csak másfél perc van hátra

Előrébb állították a Végítélet óráját, már csak másfél perc van hátra

Az 1945. augusztus 6-án a japán hirosimára ledobott atombomba felhője a töltetet ledobó Enola Gay nevű amerikai bombázóról nézve (Fotó: U.S. Army/509th Operations Group)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az atomtudósok kedden 90 másodperccel éjfél előttre állították a „Végítélet óráját” – közelebb, mint valaha a megsemmisülés veszélyéhez – számol be a Reuters. 

Legutóbb 2020. januárjában módosítottak az 1947-ben az Atomtudósok Közlönye nonprofit tudományos szervezet által létrehozott „Végítélet óráján”. Akkor 100 másodpercre kerültünk az emberiség effektív kihalását jelképező éjféltől, azaz az „Armageddon”-tól. Most újabb 10 másodperccel kerültünk előbbre, vagyis az óra 23 óra 58 perc 30 másodpercet mutat. Soha még korábban ilyen közel nem állt a mutató az emberiség bukását jelképező órán.

A tudósok az indoklásban úgy érveltek, hogy a nukleáris eszkaláció lehetősége megnőtt az Oroszország által Ukrajna ellen indított területszerző háború miatt, illetve a legutoljára megkötött ’New START’ nevű nukleárisfegyver-korlátozó egyezmény 2026. februárjában le fog járni, és onnantól kezdve nem lesz semmilyen korlátozó megkötés életben a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok számára.

A tudósok érvelésükben kiemelik, hogy az oroszok nukleáris erőművek környékén (Csernobil, Zaporizzsja) végzett hadi cselekményei több nemzetközi protokolt is megszegnek és ez a sugárfertőzést okozó nukleáris szennyezőanyagok szivárgását is okozhatja.

Aggasztónak találják, hogy Észak-Korea szintén nukleáris fegyverek fejlesztésén gondolkodik, és középhatótávolságú rakétát is kilőtt Japán felett tavaly októberben. Emellett a klímaválság okozta krízis veszélye sem múlt el, és a biológiai veszélyek (mint a COVID-19-vírus) jelenléte is az óra előrébb való állítását indokolta.

A Chicagói Egyetem egyik épületének falán található Végítélet órája eredetileg azt jelképezte, hogy az emberiség mennyire áll közel egy globális atomháborúhoz. 2007 óta azonban számításba veszik az éghajlatváltozást, illetve az olyan újabb technológiai eredményeket, melyek visszafordíthatatlan kárt okozhatnak az emberi életnek a Földön.

Az órán a mutatót 2010-ben állították legutóbb hátrafelé, akkor 23 óra 55 percről 23 óra 54 percre állították. Azóta ez a hatodik alkalom, hogy a mutatót előrefelé mozdítják el. Az óra mutatója soha, még a legsúlyosabb hidegháborús években sem állt ilyen közel az éjfélhez. Az is igaz, hogy az óra soha sem állt hátrébb 23 óra 43 percnél, ez 1991-ben volt, a Start-1 megkötésének és a Szovjetunió felbomlásának évében.