Fauci tagadja, hogy az ő intézete indította volna a covidpandémiát

Fauci tagadja, hogy az ő intézete indította volna a covidpandémiát

Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója a koronavírus-járványról tartott albizottsági meghallgatásán a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Amr Alkify)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai kongresszus republikánusok által vezetett koronavíruspandémia-ügyi albizottsága meghallgatást tartott amerikai idő szerint hétfőn, amin Anthony Fauci, a Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet (NIAID) korábbi igazgatója, és az amerikai covidvédekezés de facto vezetője válaszolt a képviselők kérdéseire. Amikor azzal vádolták, hogy a covid valós eredetének elrejtésére irányuló nemzetközi összeesküvést vezetett, sőt az általa finanszírozott kutatás a felelős magáért a járványért, Fauci mindössze annyival reagált, hogy „ez egyszerűen abszurd”.

A covidügyi albizottság már 27 meghallgatást tartott az elmúlt 15 hónapban, amelyek során a járvány eredetét próbálták feltárni, illetve az amerikai intézkedések jogosságát igyekeztek megvizsgálni, de egyértelműen Fauci tanúskodása volt a leginkább várt felvonás. Valójában azonban az összes meghallgatás politikai adok-kapokba csapott át a republikánusok és a demokraták között, miközben a tények legfeljebb másodlagossá váltak. A republikánusok kritizálták Faucit az általa felügyelt szervezet kutatási ösztöndíjakat odaítélő gyakorlata, illetve bizonyos gyanúsnak ítélt munkatársak (értsd: kínaiak) foglalkoztatása miatt. A demokraták ezzel szemben dicsérték Faucit, aki Biden elnök tanácsadója is volt, mivel korábban az AIDS-, újabban pedig a covidellenes küzedelem során a tevékenysége rengeteg ember életét mentette meg.

A Nature-nek nyilatkozó egyik kutató szerint a meghallgatás nem Fauciról szól, hanem a republikánusok történelemrevíziós kísérletéről,amivel igyekeznek feledtetni a Donald Trump elnök által elkövetett hibákat, és helyettük inkább a tudósokat próbálják hibáztatni a kudarc miatt. A kommentátorok szerint Fauci gyakorlott szónokként érezhetően jól meggondolt minden kimondott szót a meghallgatás során, és igyekezett távolságot tartani azoktól az emberektől, akiket az albizottság különféle vétségekkel vádolt.

Anthony Fauci majdnem negyven évig vezette a NIAID-et, és 2022 decemberében vonult vissza. A kritikusai szerint a covid idején elnyomta azokat a fel-felbukkanó vádakat, miszerint a járványt szándékosan vagy akarattal Kína indította el, amikor a vírus kiszabadult a vuhani virológiai kutatóintézetből. Mások azzal vádolják Faucit, illetve az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH, a NIAID anyaintézménye) igazgatóját, a humángenom-projekt irányításáért világhírűvé vált Francis Collinst, hogy arra bíztatták kollégáikat, hogy a laborból való kiszabadulás teóriáját hiteltelenítő tanulmányt tegyenek közzé.

Az összeesküvések megszállottjai Fauci érintettségét a covid kirobbantásában azzal „bizonyítják”, hogy a járvány előtt a NIAID pénzügyileg támogatta a New York-i EcoHealth Alliance nevű nonprofit szervezetet, amely partnerségi kapcsolatban állt a Vuhani Virológiai Kutatóintézettel (WVI) egy denevérek koronavírusaival kapcsolatos kutatási projektben. Fauci erre a vádra azt válaszolta a meghallgatáson, hogy a genetikai adatok kizárják, hogy a WVI-ben kutatott koronavírusok lettek volna a covidot okozó SARS-CoV-2 vírus ősei.

A legtöbb virológus véleménye szerint – bár a laborból történt kiszabadulás elméletét sem lehet kizárni – a legtöbb bizonyíték a covid zoonotikus eredetét valószínűsíti, vagyis az a legvalószínűbb, hogy a vírus egy állatban alakult ki, majd onnan került át az emberbe. Fauci a meghallgatáson tagadta, hogy bármikor is megpróbálta volna eltussolni a laborból való kiszabadulás teóriáját, és rámutatott, hogy már 2020 februárjában is azt írta az egyik kollégájának, hogy lépjen kapcsolatba a hírszerzéssel, hogy ha megalapozott az ez irányú gyanúja.

A republikánusok számos közegészségügyi intézkedés (például a maszkviselés, az oltás és a szociális távolságtartás) miatt is támadták Faucit, amelyekről azt állították, hogy azok „az amerikai történelem a magánéletbe leginkább beavatkozó" intézkedési közé tartoztak. Fauci erre azt mondta, hogy bár visszatekintve egyes intézkedések indokoltabbnak tűnnek, míg mások kevésbé, akkor a tisztviselőknek csekély mennyiségű adat alapján kellett döntéseket hozniuk. A meghallgatás hangulatára jellemző, hogy az albizottság egyik szélsőjobboldali republikánus tagja, Marjorie Taylor Greene nem volt hajlandó „Dr. Faucinak” szólítani a tudóst, így végig „Mr. Fauci”-zta, és a következőket mondta neki: „Bűnügyi feljelentést kell írnunk, mert önt az emberiség ellen elkövetett bűnök miatt kell felelősségre vonni. Önnek börtönben a helye.”

Címkék: covid, Anthony Fauci