Hazudott az Exxon vállalat a globális felmelegedésről

Hazudott az Exxon vállalat a globális felmelegedésről

Az ExxonMobil ellen tüntetők 2019-ben (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, a Science tudományos magazinban publikált összehasonlító tanulmány szerint az Exxon olajipari óriáscég már az 1970-es évek elejétől kezdve tudott arról, hogy a fosszilis energiahordozók eltüzelése után a légkörbe kerülő szén-dioxid jelentős globális felmelegedést okoz, ám egészen a 2000-es évekig a tudomásukra jutott információkkal ellentétes módon nyilatkoztak, a tudományos bizonytalanságokat felnagyították, az ember által okozott felmelegedés lehetőségét pedig csökkentették.

A tanulmány szerint az Exxon bír a valaha volt legnagyobb céges, klímaváltozáshoz kapcsolódó adatmennyiséggel, hiszen a saját tudósaik elsősorban a saját méréseikre alapozták állításaikat – az Exxon több, mint 50 éve az egyik szupertankerüket (olyan tankerhajót, amelyik túl nagy ahhoz, hogy a Panama- vagy a Szuezi-csatornán közlekedjen) az akkori idők legjobb mérőműszereivel szerelte fel, hogy a légköri és az óceáni széndioxid-szintet mérni tudja. (Ezt a projectet 1982-ben megszüntették.) A tanulmány az Exxon cég tudósai által 1997 és 2003 között készült tanulmányok, feljegyzések, memorandumok alapján készült.

A felhalmozott adatokból a cég tudósai meglepően pontos, sokszor az állami vagy az egyetemi kutatói intézetekénél is jobb előrejelzéseket készítettek. Megbecsülték a felmelegedés várható mértékét (évtizedenként 0,2 fok ± 0,04 fok eltéréssel), azt, hogy mikor fogják tudományosan is elfogadni az ember által okozott globális felmelegedés elméletét (2000 ± 5 év), továbbá egyértelművé tették, hogy elsősorban a légköri szén-dioxid a felelős a mért és a várható felmelegedésért. Az első, e tárgyban készült tanulmányt egyébként a svéd kémikus, Svante Arrhenius készítette – még 1896-ban! A kutatók kizárták továbbá az 1970-es években népszerű új jégkorszak hipotézisét is (eszerint a felmelegedés miatt leállna a Golf-áramlat, és ez indítaná be ezt az új jégkorszakot -- erről szól Ronald Emmerich Holnapután című filmje is.) A cég tudósai azt is egyértelművé tették, hogy a felmelegedés kizárólag antropogán, azaz emberi eredetű, a klíma természetes változásának nincs jelentősége a megfigyelt és a várható felmelegedéssel kapcsolatban.

Mindez annak fényében megdöbbentő, hogy az olajipari óriás ezekben az évtizedekben folyamatosan a szószólója volt a felmelegedéssel kapcsolatos kételyeknek, sőt, mindezt mértékadó lapokban közzétett fizetett hirdetések formájában tették. A globális felmelegedés elmélete, hangoztatta Lee Raymond, a frissen egyesült ExxonMobil cég vezetője 1999-ben, „egy bizonyítatalan klímamodellre épül, vagy csak szimplán merő találgatás”, mondta. Egy évvel később már ezt írta: „Nincs elégséges adatunk arra, hogy megbízható tudományos előrejelzéseket tegyünk a klímaváltozásról, vagy hogy meg tudjunk indokolni különböző drasztikus lépéseket ezzel kapcsolatban.” Sokszor hangoztatták, hogy mindig is a tudományos konszenzus alapján járnak el – viszont tudományos konszenzus pont miattuk és az általuk pénzelt kutatóműhelyek miatt nem volt. Nem véletlen, hogy az Exxon az egyik legutáltabb amerikai cég (a Yahoo 2022. év végi felmérése szerint a 9. volt a sorban).

Az Exxon ellen jelenleg is több per van folyamatban, pont amiatt, mert el akarták titkolni a saját kutatásaik eredményeit, ezáltal jelentősen hozzájárultak a globális felmelegedéshez. 2022-ben a NOAA (Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal) becslése szerint a felmelegedés miatti extrém időjárási jelenségek csak az Egyesült Államokban 165 milliárd dollárnyi kárt okoztak – elsősorban a szárazság miatt kialakuló tűzesetek, másfelől a hurrikánok, vagy özönvízszerű esők és a villámárvizek okán.