Kiderült, hogy egy 54 éves rakéta kering a Föld körül

Kiderült, hogy egy 54 éves rakéta kering a Föld körül

Forrás: NASA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonosították a Föld körül keringő, eddig azonosítatlan objektumot – tájékoztatott a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory. Amikor szeptemberben észlelték, akkor még aszteroidaként azonosították, de a NASA szakértője, Paul Chodas már akkor gyanakodott, hogy másról van szó.

Az aszteroidakutató pedig jól gondolta: az 1996-os sikertelen Hold-misszió, a Surveyor-2 űrszondájának felső Centaur rakétafokozatáról van szó. Akkor a leszállóegység a Holdba csapódott, a rakéta viszont elhaladt mellette, és űrszemétként a Nap körüli pályára állt.

Az Arizonai Egyetem kutatója, Vishnu Reddy most bizonyította, hogy a sejtés pontos volt. Sikerült így egy 1971 óta a Föld körül keringő másik Centaur rakétát is megvizsgálni.

Chodas elsőként arra figyelt fel, hogy az objektum majdhogynem kör alakú pályán kering a Nap körül, ami szokatlan aszteroidák esetében. Az űrszemét most négy hónapig keringhet a Föld körül, minthogy annak gravitációs csapdájába került, és márciusban állhat ismét Nap körüli pályára. Az előrejelzések szerint 2036-ban aztán ismét láthatjuk majd.