Milyen szövődményeket okozhat a Covid-19 hosszú távon?

Milyen szövődményeket okozhat a Covid-19 hosszú távon?

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapokig, évekig, de akár élete végéig is megszenvedheti a koronavírus-fertőzés szövődményeit, akinek szervezete nehezebben birkózik meg a kórokozóval – írja a Portfólió a BBC cikkére hivatkozva. Azok is pórul járhatnak, akik kórházi ápolás nélkül, vagy akár szinte teljesen tünetmentesen vészelik át a fertőzés intenzív fázisát.

A britek által long Covidnak, azaz hosszú Covidnak keresztelt állapotban a betegség első szakaszában tapasztalt olyan tünetek, mint fáradtság, légzési nehézség, köhögés, izomfájdalom, hallás- és látásproblémák, az ízlés és szaglás elvesztése, valamint a szívet, tüdőt és gyomrot érintő károsodások, illetve a depresszió, szorongás, és a zavart gondolkodás hosszabb ideig is fennmaradhatnak.

Egy nyáron, 143 eset kórházi eset elemzésével végzett olaszországi vizsgálat azt mutatta, a vizsgáltak 87 százalékának legalább egy tünete fennállt még a vírust követő 2 hónappal is, több mint 50 százalékuknál pedig állandó tünet maradt a fáradtság.

A nagyjából 4 millió ember használt brit koronavírus tüneteket követő applikációja, azt mutatja, az emberek 12 százalékának egy hónappal a vírus lefolyása után is volt tünete, sőt, az applikáció (hivatalosan még nem közölt) adatai szerint a felhasználók 2 százaléka 90 napra rá is észlel tüneteket magán.

Egy 150 nem kritikus esetet vizsgáló francia tanulmány szerint az enyhe vagy mérsékelt tüneteket produkálók kétharmadánál két hónappal a vírus lefolyása után is fennállt legalább egy tünet. Egy amerikai tanulmány szerint pedig a kórházi ápolásra nem szoruló koronavírusos betegek 35 százaléka három héttel a pozitív teszteredmény után sem tudott visszatérni a normál egészségi állapotba.

Az sem biztos, hogy csak a súlyos eseteket követően alakulnak ki hosszan tartó szövődmények. Egy dublini esettanulmány ugyanis arra mutatott rá, hogy a vizsgálatba vontak fele tíz héttel a vírust követően is fáradságról panaszkodott, harmaduk fizikailag arra sem volt képes, hogy visszamenjen dolgozni. Ami ijesztő, hogy az orvosok nem találtak kapcsolatot a koronavírus lefolyásának súlyossága és a fáradtság fennmaradása között. Más orvosok szerint azok, akiknek tüdőgyulladást is okozott a koronavírus, több szövődménnyel találkozhatnak.

Tim Spector, a King’s College London professzora szerint azért okoz elhúzódó tüneteket a vírus, mert a betegség intenzív szakaszát követően a szervezet nagy részéből távozik, egyes szervekben azonban még ott maradhat. Az is gondot okozhat, hogy az intenzív és sokféle sejtet ért támadás túlzott immunreakciót vált ki a szervezetből, ami túlzott megterhelést jelent a szervezet számára.

Olyan esetek is ismertek, amelyekben a koronavírus-fertőzés cukorbetegséget idézett elő, amely a betegség lefolyását követően is megmaradt.

Vannak arra utaló korai jelek is, hogy a koronavírus az egy szerkezetét is meg tudja változtatni, de ezt a hatást még vizsgálják a tudósok. Sokkal jellemzőbb viszont, hogy rendellenes véralvadást idéz elő a vírus és károsítja az ércsatornákat.

Hosszú távú adatok még nem állnak rendelkezésre, de jelenleg úgy tűnik, hogy idővel csökken a COVID-szövődményeket mutatók száma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne maradhatnának meg az egész életre ható kockázatok.