Németország visszaad Brazíliának egy ellopott dinófosszíliát

Németország visszaad Brazíliának egy ellopott dinófosszíliát

A vitatott hovatartozású fosszília (Fotó: Nature)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ubirajara jubatus megkövesedett maradványa egyértelműen a karlsruhei természettudományi múzeum legkülönlegesebb kincse. Pontosabban eddig az volt, mert a német állam döntése értelmében vissza kell szolgáltatni Brazíliának, jogos tulajdonosának. A brazil hatóságok már sok éve próbálják visszaszerezni, mert álláspontjuk szerint illegálisan vitték ki az országból. A fosszília fontosságát az adja, hogy ez a faj első megtalált maradványa (úgynevezett holotípus), és az első Dél-Amerikában megtalált nem madárszerű, mégis tollas dinó volt annak idején, írja a Nature.

Az Ubirajara 110 millió évvel ezelőtt élt, de igazi kalandjai csak 2020-ban kezdődtek. Ekkor közöltek róla egy tanulmányt a Cretaceous Research folyóiratban. A leletet még a kilencvenes években találták Brazíliában, majd kivitték az országból, és így jutott el Karlsruhéba. Csakhogy van egy brazil törvény már a negyvenes évek óta, ami engedélyhez köti a fosszíliák kivitelét az országból. A kutatók azt állították, hogy kaptak engedélyt egy bányászati hivatalnoktól, de a brazil hatóságok szerint az engedély csak „fosszíliákat tartalmazó ládákról” szólt, nem konkrétan erről a maradványtól.

A 2020-as cikk megjelenése után kampány indult az Ubirajara visszaszolgáltatása érdekében. A visszaadást követelők azzal érveltek, hogy a fosszília eltulajdonítása a tudományos gyarmatosítás újabb példája volt, hiszen a gazdag nyugati országok megint elraboltak egy természeti kincset a szegényebb világból. Ráadásul 1990-ben elfogadtak egy másik brazil törvényt is, ami a holotípusok kivitelét teljesen megtiltotta.

A karlsruhei múzeum először nem akarta visszaadni a fosszíliát, erre a brazil ügyészség hivatalos kérelemmel fordult a német államhoz, de a szövetségi külügyminiszter megint elutasította a kérelmet. Később azonban Baden-Württemberg szövetségi állam a brazilok javára döntött, így a múzeum most kénytelen mégis visszaadni a kövületet.

A mostani állapot szerint júniusban fogják hazavinni a fosszíliát, és a riói Brazil Nemzeti Múzeumban helyezik majd el. Csak az okoz majd problémát, hogy a múzeum 2018-ban leégett, most is tart az újjáépítése. A brazíliai hivatalos szervek abban reménykednek, hogy e fosszília visszaszolgáltatása egy új kor kezdetét jelezheti, és a közeljövőben a nagy nyugati múzeumok számos kétes körülmények között hozzájuk került kincset visszaszolgáltathatnak az országoknak, ahonnan annak idején elvitték őket.

Címkék: Brazília, dinoszaurusz