Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása

Holdkráterek (Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló/Balázs Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július 30-án hajnali fél négykor érdemes lesz az eget kémlelni, mert szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása – idézte a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményét az MTI. A keleti égbolton a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül majd közel egymáshoz.

A fogyó holdsarló harminc fokos magasságban látszik majd a keleti látóhatár felett, illetve még a megvilágítatlan oldalának szürke fénye is megfigyelhetővé válik. Elég lesz egy kis távcső hozzá, hogy az éppen nyugvó, teraszos falú Copernicus-krátert vagy a déli féltekén található, még nagyobb Longomontanus-krátert lehessen látni.

A Fiastyúk csillaghalmaz eközben ködös foltként tűnik majd fel a holdsarló mellett. Legalább kétszázszoros nagyítású távcsővel meg lehet majd figyelni a Mars 89 százalékos fázisát és a Mare Sirenum sötét tengerét is. Az Aldebaran fényes, narancssárga csillagként lesz jelen. Az átmérője egyébként negyvenötször nagyobb, mint a Napé. A Jupiter pedig egyenletes fényű fehér csillagként lesz látható. Egy kézitávcső segítségével a körülötte keringő négy Galilei-holdat is látni lehet, de állványos csillagászati távcsővel még a bolygókorong egyenlítői felhősávjait is.

Augusztus 4-én és 5-én szintén izgalmas jelenségnek lehetünk majd tanúi, akkor a Mars a Bika felső szarvának csúcsára fog lépni, ezáltal a Jupiter, a Mars és az Aldebaran egyenlő szárú égi háromszöget fog formázni.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló 30-án hajnali programmal várja majd a látogatókat.