1600 méter mélyen fedezték fel az eddig ismert legősibb hajóroncsot

1600 méter mélyen fedezték fel az eddig ismert legősibb hajóroncsot

Az izraeli antikvitásügyi hivatal szakemberei a roncsból felszínre hozott két edényt vizsgálják (Fotó: IAA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfedezték az eddig ismert legősibb hajóroncsot a Földközi-tenger mélyén, ami egyben a valaha talált legrégebbi teljes hajóroncs lehet az egész világon. Az izraeli antikvitásügyi hivatal bejelentése szerint egy távirányítású robot-tengeralattjárót bocsátottak le a mélybe a hajóroncs vizsgálatára, és a képeken az látszik, hogy a hajó teste egészen jó állapotban van, sőt még a fedélzeten maradt több száz amfóra többsége is ép. A roncs az eddigi jelek szerint a késő bronzkorból származik, ami hihetetlenül ritkává teszi: alig találtak ebből az időszakból való más hajóroncsot a Földközi-tenger mélyén. A roncsot tavaly találta a brit Energean cég, amely tengeri földgázmezők után kutat. Ők értesítették a régészeti hatóságokat, sőt a hajóroncs vizsgálatához is biztosították az eszközöket.

90 kilométerre fekszik Észak-Izrael partjaitól a hajó. A helyszín hovatartozása egészen 2022-ig vitatott volt Izrael és Libanon között, de két évvel ezelőtt megállapodás született: a térség izraeli fennhatóság alá került.

12-14 méter hosszú lehet a roncs a becslések szerint. Az az eddigi információk alapján nem megállapítható, hogy miért süllyedt el. Elképzelhető, hogy viharba keveredett, de kalózok is rátámadhattak.

3300-3400 évvel ezelőtt süllyedhetett el a kereskedőhajó, amire a robot-tengerlattjáró által a felszínre hozott 2 agyagamfóra stílusából következtetnek. Ebben az időszakban uralkodott rövid ideig Tutanhamon Egyiptomban.

1600 méter mélyen fekszik a hajó. Vagyis 600 méterrel van mélyebben, mint ameddig a napfény leghalványabb sugarai is képesek lehetolni, így teljes sötétségben pihent az elmúlt évezredekben.

késő bronzkori hajóroncs ismeretes mindössze a Földközi-tengerből, mindkettőt a török partok közelében találták meg, így átlagos búvárfelszereléssel is megközelíthetők.

22 413-szor merültek le a búvárrégészek a másoddikként megtalált török hajóroncshoz, amit Uluburunnak neveztek el. A mostani izraeli roncs azonban sokkal mélyebben fekszik, így jelenleg nem is tervezik, hogy több leletet is felhoznak belőle.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hnag 2024/26. számában jelent meg június 28-án.