Tordai Bence: Csak az működik, ha bajtársakként viselkedünk

Tordai Bence: Csak az működik, ha bajtársakként viselkedünk

Tordai Bence (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem gondolom, hogy a Fidesz legyőzhetetlen lenne, de az ellenzéki siker nulladik előfeltétele az együttműködés – erről beszélt a Magyar Hang megkeresésére Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője az ellenzéki kudarc kapcsán. Tordai az egyike azon kevés ellenzéki politikusnak, akinek sikerült egyéniben nyernie vasárnap, a II. kerületben győzte le fideszes ellenfelét. – Együtt kell maradni, egymásra vagyunk utalva a parlamentben, a politikai arénában – fejtette ki. 

Ő úgy látta, a vereség legnagyobb része az utolsó héten állt össze, ekkorra érett be az ellenzéket háborúpártisággal vádló retorika, ami „kitakart mindent”. Ugyanakkor szerinte „újra forró hónapok elé nézünk, a gazdasági válság be fog ütni, nem látom, a Fidesz hogyan fogja ezt kimozogni”. – Semmi rosszat nem kívánok senkinek, de az embereket érintő durva megszorítások járhatnak társadalmi felhördüléssel, vagyis politikai értelemben már idén megbukhat a rezsim.

Kérdésünkre, hogy Márki-Zay Pétert ő mennyire tartja felelősnek a kudarcért, úgy felelt: sok oka volt a vereségnek, ezek egyike a listavezető milyen teljesítményt nyújtott, de az is, hogy milyen volt a többi pártvezető hozzáállása vagy éppen a kampánycsapat eredményessége. – Ha Márki-Zay Péternek sokkal jobb nyilatkozatai vannak, akkor is legfeljebb plusz 1-2-3 százalékot kaphattunk volna. De az, hogy a Fidesz 19,5 százalékkal több szavazatot kapott listán, nem az a szint, amit szerencsétlen nyilatkozatokkal meg lehet magyarázni – vélte. – Lehet Márki-Zay Pétert kritizálni, aki többet dolgozik, többet hibázik. De azt nem lehet tőle eltagadni, hogy elképesztő hittel, erővel, elszántsággal és az ügy iránti alázattal vitte végig a kampányt – mondta.

A kérdésre, hogy mennyire hiteles az együttműködés, ha az ellenzéki pártvezetők közül csak Karácsony Gergely és Donáth Anna ment fel a színpadra Márki-Zay Péter mellé, azt mondta: az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan is odament volna, de ő azt az információt kapta, hogy a kormányfő-jelölt egyedül tart beszédet. Ami a többi pártvezető távolmaradását illeti, azzal kapcsolatban Tordai elismerte: ez nem egy szerencsés üzenet a választók felé. – Jó lenne egy kicsit elcsendesíteni, egymásra nem rosszat mondani, csak az működik, ha bajtársakként viselkedünk – tette hozzá. 

A politikus szerint egyébként a jövőben alulról építkező politika, terepmunka kell, „a helyi építkezést nem lehet elég komolyan venni”.

Választási percről percre közvetítésünket itt olvashatja!