Závecz: Több ellenzéki politikus is népszerűbb Márki-Zay Péternél

Závecz: Több ellenzéki politikus is népszerűbb Márki-Zay Péternél

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter és Fekete-Győr András 2021. október 23-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök-jelöltségért zajló versenyben egykori ellenfelei is népszerűbbek Márki-Zay Péternél – legalábbis ez derül ki a Závecz Research legfrissebb, a Telex birtokába került kutatásból.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a Fidesz és az ellenzéki pártok vezető politikusait: egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát transzformálták aztán a kutatók egy százas skálára.

Eszerint a teljes népességen belül a legnépszerűbb politikus Orbán Viktor 43 ponttal. Őt Szijjártó Péter és Novák Katalin követi, majd az első ellenzéki szereplő Jakab Péter 37 ponttal. Dobrev Klára 35, Fekete-Győr András 34, Karácsony Gergely 33 pontot kapott itt, míg Márki-Zay Péter 32-t.

A kutatás alapján Márki-Zay Péter a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, de itt még a főpolgármester és Dobrev Klára sem kapott jobb értékelést a miniszterelnöknél. A többi városban nagyjából fej-fej mellett áll a kedveltségük. A falvakban jóval nagyobb Orbán Viktor népszerűsége, mint Márki-Zay Péteré: a Fidesz elnökét 52 pontra, míg kihívóját 21 pontra értékelték a választók. Érdekes módon azonban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt ebben a szegmensben sem előzi meg az ellenzéki szövetség többi vezető politikusát.

A párt nélküliek között is igen nagy a különbség. Ott Jakab Péter áll az első helyen 33 ponttal, míg Orbán Viktor 30 pontos. Az ellenzéki vezetők közül Fekete-Győr András, Donáth Anna, Kovács Gergely, Dobrev Klára és Karácsony Gergely is Márki-Zay Péter előtt végzett.

Závecz Tibor a Telexnek arról beszélt, hogy 2-3 pont különbség még elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól érdemes figyelni a különbségeket.

Címkék: Závecz Research