Az közbeszédrűl

Az közbeszédrűl

Németh Szilárd és Bayer Zsolt (Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Könyvesboltban
– Jó napot kívánok, Bayer Zsolt legújabb verseskötetét keresem!
– Elmész ám te a jó k* anyádba!
– Igen, pont ez a címe!
„Bayer Zsolt magyar jobboldali, konzervatív újságíró, publicista, műsorvezető. A kormányzó Fidesz egyik alapítója.” Wikipédia

Hogy miért is pazarlok ennyi szót erre az emberre? Jómagam az ELTE tanárképzőjén (leánykori neve Ho Si Minh) végeztem magyar-történelem szakon 1983-ban. B. „úr” nálam ugyan három évvel fiatalabb, mégis vagy hét évvel később sikerült ugyanitt végeznie, gondolom, a „mozgalom” már akkor is elvette az idejét.

Itt olyan embereknél pallérozódhattunk, mint Sipos Lajos irodalomtörténész, Hernádi (Rettegett) Sándor nyelv- és beszédművelő, Eperjessy Géza, Mann Miklós, Salamon Konrád, Závodszky Géza történészek. Mindmegannyi européer, hatalmas műveltségű koponya! B. „Úr”! Ön szerint mit szólnának ezek az emberek az Ön „munkásságához”?

Valamikor élvezettel olvastam B. Zs. írásait a Magyar Nemzetben. Szépen nyilatkozott sváb őseiről, hogy mennyi mindent tanult a nagyapjától. Nos, ha ez igaz, nem csak a megszépítő messzeség, ez a sváb nagypapa mit szólna ehhez az útszéli stílushoz? Ilyen aljas, uszító hangnemben talán csak a nyilas pártlapokban, majd a kommunista sajtóban lehetett olvasni, bár egy tőről fakadt mindkettő…

Kiábrándulni akkor sikerült az említett emberből, amikor újraforgatta Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon című filmjét, hogy mindez hogy néz ki ma (volt ez vagy 20 éve). Az eredmény egyszerűen siralmas lett. Az a derű, életszeretet és kíváncsiság, ami az eredetiből áradt, és ami mind a mai napig az egyik legnépszerűbb sorozattá tette – nos, ez az, ami teljesen hiányzott B. Zs. munkájából.

Hogy ez a frusztráció, hogy nem képes a feladathoz felnőni, vagy szimplán a rossz természet? … Nem tudom, mi vezetett odáig, hogy ez az ember az utóbbi évtized egyik legkártékonyabb figurája legyen. Hogy végül is miért koptatom a szám ezen a „Szabad Nép”-es figurán? Ez a közbeszéd hihetetlen eldurvulása, amiben az illető élen járt, és rossz példát mutatott.

Baranyi Krisztina külsejét megítélni szubjektív dolog. Szellemi képességeit személyes ismeretség híján megítélni nem tudom, de nem hiszem, ha valaki erre a polcra eljutott, akkor ennek híján lenne. De az, hogy valaki nyikhaj így beszéljen róla nyilvánosan, egyenes adásban (ha fölvétel volt, még rosszabb, hogy nem keverték le), az egyszerűen vérlázító! És abban, hogy ide jutottunk, hogy ilyet ma meg lehet tenni, B.Zs.-nek múlhatatlan felelőssége van. Hogyan lehetséges az, hogy egy szemmel láthatóan fiatal „újságíró” ilyenen poénkodjon? És hogyan lehetséges az, hogy a műsorvezető ezen röhögjön, ahelyett, hogy azt mondaná, ácsi öcsisajt, ezt azért nem kellene?! Hab a tortán: és hogyan lehetséges az, hogy ezek után egy prominens kormánytag és a bértollnokok szerint Baranyi Krisztina a hibás, mert nem hajlandó egy ilyen helyen dolgozó embernek a kérdéseire válaszolni? Persze, erre lehet a válasz farkasmosollyal: fake news, és továbbsétálni.

Boldog békeidők, amikor még megszabdalták egymást emberek becsületsértésért! Ha ide nem is kellene visszatérni, de egy nyilvános boxmeccs talán visszatartó erő lenne? Hogy szemtől szemben kelljen állni valakivel, akit megaláztam, akibe a cipőmet töröltem? Ugye, milyen kínos lenne? Megnézném például, hogy B. Zs. hogyan állna ki egy Zagyva Gyula elleni meccsre…

És végül: Kedves Baranyi Krisztina! Legközelebb menjen oda ahhoz, aki ilyet mondott Önről, és egyenes adásban adjon neki egy jó nagy pofont! Ha ebből sem tanul, akkor sajnos kifogytam az ötletekből!

A Magyar Hangban megjelenő véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.