Orbán, Gulyás és Szijjártó esete Karikó Katalinnal és a Pfizerrel

Orbán, Gulyás és Szijjártó esete Karikó Katalinnal és a Pfizerrel

Orbán Viktor miniszterelnök fogad 450.000 kínai oltóanyagot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 2021. március 11-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor kizárólag a beoltottak számához köti a járványügyi intézkedések enyhítését, függetlenül attól, hogy hónapok óta Európában aranyérmesek vagyunk covidhalálozásban.

A miniszterelnök által meghirdetett európai beoltottsági verseny aranyérmes helyezésének érdekében hónapok óta folyik a keleti vakcinák istenítése. Áprilisban a kormányinfókon a dicsőítés már párosult a Pfizer lejáratásával, Gulyás Gergely belekezdett a vakcinák rendszeres rangsorolásába, majd április 22-én elért a drámai kinyilatkoztatáshoz, amelyre jogi végzettsége minden bizonnyal feljogosítja.: „A Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb.”

Nem volt véletlen ez a nagy igyekezet, hisz másnap, április 23-tól nyílt meg először a regisztráltak számára az „időpontfoglaló” rendszer a 26-án induló nagy oltási akcióra, ahol bármely kórházi oltópontra lehetett időpontot foglalni, de csakis kínai vakcinára. A kormánypropaganda gyorsan meg is jelentetett Gulyás miniszter vakcina-értékelésének alátámasztására egy nevetséges táblázatot a Pfizer lejáratására. Karikó Katalin röviden reagált, jelezve a táblázat hiányosságait, hiteltelenségét. Ezzel is bizonyítva, hogy ő úrinő, nem csupán egy kisújszállási „asszonyság”, mint ahogy a miniszterelnök „uraság” januárban a Kossuth rádióban ezzel a megnevezéssel illette őt. A napokban a Telexnek adott interjúban Karikó Katalin ezt mondta: a táblázatról: Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát. Szomorú, hogy a világszerte Nobel-díj-várományosként emlegetett Karikó Katalin éppen édes hazájának kormányától kap megalázó pofont.

A nagy oltási héten a kínai vakcináért nem rohantak fejvesztve az emberek. Márpedig Orbán Viktor szombatra megcélozta a 4 millió beoltottat, és az ezzel járó további nyitást. Ráadásul Kubatov Gábor videón köszönt be, oltásra buzdítva, hiszen árusítják a jegyeket a szombati Mezőkövesd–Fradi-meccsre.

Csütörtökön este már egyértelmű, hogy szombatig reménytelen elérni a 4 milliót, hisz még közel százezer embert kellene beoltani egy nap alatt. Persze ez egy átlagpolgár számára nem lenne tragédia, hisz ráérne az a nyitás vasárnap is. Ha már hónapok óta nem járunk uszodába, étterembe, kibírjuk vasárnapig. Egyetlen dolog van, ami nem várhat vasárnapig. A szombati meccs. Valamit ki kell találni.

Április 29-én,csütörtökön késő este megszületik a „zseniális terv”. Be kell dobni ennek a bugyuta népnek a Pfizert, mert képtelenek megérteni, hogy a kínai meg az orosz a legjobb.

Április 30-án, pénteken 0 óra 11 perckor az Origo nevű kormányszócső értesítette az álmatlanságban szenvedőket, hogy Pfizerre lehet regisztrálni. Éjfél után kicsi az esélye, hogy valaki épp Origót vagy kormányzati vakcinainfó oldalt olvasgat. A hír reggel robbant, amikor Orbán Viktor a szokásos rádiós szónoklatban bejelentette, hogy aznap kivételesen 100 000 Pfizerre is lehet regisztrálni, de csak ma, mert aztán hetekig nem lesz Pfizer, félre kell tenni a 16–18 éveseknek. Százezrek próbálnak egyszerre regisztrálni, természetesen a rendszer összeomlik. Sebaj, ezt később ráfogják a „felelőtlen” emberekre. A Pfizerre vágyó felelőtlen emberek fejvesztve rohannak a legközelebbi oltóhelyre. Az internet egész nap tele a helyszíni tudósításokkal, kivéve az Origót, amely délután négykor megjelentetett egy diadalittas beszámolót: „Hatalmas siker az oltási akció”. Tényleg. A Pfizer sikere. Van, ahol este tízig sorban állnak, mert hittek Orbánnak, hogy aztán hetekig nem lesz. Bár csodálkoztak, mert aki nem csupán a lakájmédiából tájékozódik, tisztában volt vele, hogy április, május, június hónapokban összesen 4,6 millió Pfizer érkezik folyamatosan. Orbán Viktor is pontosan tudta, hogy a következő hét elejétől csak május folyamán még jön 1,6 millió vakcina, júniusban pedig újabb 2,2 millió. A 16–18 éves korosztály maximum 300 000 főt jelent, akik nem fognak mindannyian oltást kérni, főleg nem egyszerre, a második oltásukra pedig amúgy is csak júniusban kerülhet sor.

Nem egy bonyolult matematikai feladvány. Ha minden diákot beoltanánk, akkor is marad csak a májusi adagból 1,3 millió, amiből bőven jut hetente az aktuális második oltásokra is, a diákokra is, sőt hetente 120 000 felnőtt megkaphatja az első Pfizert is. Nem kell semmit tartalékolni. Miért lódít a miniszterelnök úr? Ennyire gyenge lenne matekból? Vagy ennyire fontos az a fránya meccs?

A cselezésben, taktikázásban nagy rutinja van. Most is bejött. Persze ehhez jól be kellett csapni az embereket. Mindannyiunk örömére Orbán Viktor bevonulhatott szombat este Kubatov Gáborral a Groupama Arénába. Megérte százezer embert pénteken kilométeres sorokba állítani azért, hogy a húszezres stadionban 3600 fős közönség szurkolhasson a meccsen? Van, akinek megérte.

A történetnek nincs vége. A kormány megértette, hogy nem sikerült a Pfizer lejáratása. Persze a 16 milliárdba kerülő, oltásra buzdító kampányról nem fognak lemondani, de már ők is látják, hogy a Pfizer vakcinája önmagában is elég az oltási kedv növeléséhez. Az ellenzék szokás szerint nem kapta el a feldobott labdát, viszont a kormány gyomorforgató képmutatással elkezdte kozmetikázni a történteket.

Május 3-án Karikó Katalin előadást tartott a Tudományos Akadémián, amiről a teljes kormánymédia hallgatott, mint a sír. Szerencsére az RTL Klub pár perces összeállításban tudósított Karikó Katalin magyarországi látogatásáról. A Telex is készített egy remek interjút a tudós biológus kutatóval.

A kormánymédia fogyasztói Karikó Katalin helyett be kellett érjék Szijjártó Péterrel, aki május 4-én látogatást tett a Pfizer magyarországi kirendeltségénél, ahol a vezérigazgatóval tartott közös sajtótájékoztatót. Érdekes időzítés. December óta jönnek a vakcinák, de a külügyminiszter még a Pfizer szót sem nagyon ejtette ki a száján, mindig csak a Sinopharm és Szputnyik szavak kiejtését gyakorolta. És láss csodát! Szijjártó ódákat zengett a Pfizerről. Az embernek már-már az az érzése, mintha a Pfizer perelni akart volna a lejárató akcióért, de ettől eltekintenek, ha a külügyminiszter köszönetet mond, és a nyilvánosság előtt elismeri a Pfizer érdemeit. Persze Szijjártó nem feledkezik meg az öntömjénezésről sem, amikor elmondja, hogy lám-lám a magyar kormány minden jó vakcinából vásárolt, nem tesz különbséget vakcina és vakcina közt. Szerencséje van, nem szakadt rá a plafon.

Itt is elhangzottak a régóta jól ismert számok az eddigi és ezután is az eredeti ütemezésnek megfelelően érkező sok millió Pfizer-vakcináról.

Utolsó felvonás. Május 6., kormányinfó. Gulyás Gergely, aki heteken át minősítgette a vakcinákat, rezzenéstelen arccal elmondta, hogy mindegyik vakcina hatékony. Oltásellenes az, aki az oltóanyagok valamelyikével szemben bizonytalanságot kelt, amiben a baloldal élen jár. Erre mondják, hogy van bőr a képén. A gátlástalan képmutatás magasiskolája. A plafon szerencsére itt is remek állapotban van. Majd hozzáfűzte, hogy a jövő héten második Pfizer-oltásokat oltanak, és százezer Pfizert félretesznek a diákoknak. (Amire semmi szükség, de el lehet maszatolni Orbán pénteki szavait.) Az azt követő héttől viszont már hetente 130–140 ezer Pfizer áll rendelkezésre első oltásra is.

Egy biztos. Orbán Viktor nem mondott igazat, amikor a rádióban azzal riogatott, hogy hetekig nem lesz Pfizer. Maga Szijjártó Péter és Gulyás Gergely cáfolták meg a kormányfő szavait.

Bocsánatot egyikük sem kért. Pedig mindhármuknak lenne kitől. Karikó Katalintól és a félrevezetett, becsapott emberektől. Esetleg kimehetnének egyszer a reptérre fogadni a Pfizer-vakcinákat, ha már Karikó Katalint nem várták virágcsokorral.