Mi vár a világra az Izrael elleni támadás után?

Mi vár a világra az Izrael elleni támadás után?

A Hamász megtámadta Izraelt (Fotó: AFP via Europress / Ahmad Gharabli)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mára már mindenki értesült a Hamász által indított Izrael elleni támadásról és annak brutalitásáról. A civilizált világ megdöbbent, hogy ilyen egyáltalán előfordulhatott. Ép ésszel nem lehet szó nélkül hagyni ezt a pusztítást. Részvétem az elhunytak, együttérzésem a sebesültek és az elhurcoltak iránt. Mi fog történni most? - merül fel a kérdés sokakban. Politikai és biztonságpolitikai szakértők nyilatkoznak a megindult ellentámadásról. Mi fog történni még? Rengeteg halott és sebesült lesz mindkét oldalon ebben a háborúban, azonban nézzük meg, hogy még mi várható az egész világon.

Tény, hogy a kezdeti támadás azt mutatja, a világ egyik legjobbjának tartott izraeli titkosszolgálat, a Moszad elbukott, nem tudta megelőzi a támadást, az előkészületeket nem vette észre, az esetleges figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyta. A szakértők által a világ leghatékonyabbnak tartott légvédelmi rendszere, a Vaskupola (IRON DOME) nem tudta teljes mértékben kivédeni a rakétatámadást, hiszen percenként 200 célt tud nyomon követni. Ezzel a kapacitással nyilván a Hamász is tisztában volt, ezért tervezték úgy a támadást, hogy ennél jóval több rakétát lőttek Izraelre, hogy túlterheljék a rendszert. Magyarország is megvásárolta a Vaskupola radar részét, az irányítóközpont és rakétakilövő modulokat nem. Több más ország is beszerezte a Vaskupolát, mint Kanada, Szingapúr, Finnország, stb. Hazánk korábban Izraeltől vásárolta meg a Pegasus kémszoftvert, amit Kósa Lajos elismert az emlékezetes videóban.

Feltételezhetjük, hogy az izraeliek a hazánk által is megvásárolt Pegasust vagy annak egy magasabb szintű verzióját használják, azonban az elektronikus kommunikáció minden formáját kijátszotta a támadásra való felkészülés során a Hamász. A Hamász ráébresztette a világot és a sajnos a világ terroristáit is, hogy ezen rendszerek mellett is lehetséges egy véres támadás előkészítése és végrehajtása. Legkésőbb a jelenleg zajló háború befejezése után, de inkább hamarabb, mivel a Hamásznak még rengeteg rakétája lehet, Izrael és a világ titkosszolgálatai levonják majd a támadás tanulságait és fejleszteni fogják a megfigyelő-rendszereiket, amikről nem biztos, hogy a széles publikum értesül. Emellett fejleszteni fogják az érintett országok védelmi rendszereit, hogy a hasonló támadásokat meg tudják előzni a jövőben.