Ünneprontás

Ünneprontás

Orbán Viktor miniszterelnök a felújított pesterzsébeti Klapka téri református templom felavatása alkalmából tartott istentiszteleten 2019. április 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétségek között vergődünk. Hogyan legyünk öntudatos és elkötelezett illiberális kereszténydemokraták, amikor a kormány még nem közölte velünk, hogy mit ünneplünk húsvétkor? Pedig ideje lenne ennek az ünnepnek is NER-kompatibilis tartalmat adni, mert pillanatnyilag még oly idejétmúlt és retrográd eszményeket közvetít, mint a másokért vállalt szenvedés, az önkéntes lemondás, önfeláldozás meg hasonlók, amelyek a legkevésbé sem segítik a Fidesz–KDNP ország alakító ténykedését.

Hazánkban minden területen (fülke)forradalmi lendülettel dühöng a hagyományos erények átértékelése, ami egy önmagát konzervatívnak mondó hatalomtól meglepőnek gondolható igyekezet, de semmi gond, hiszen a konzervativizmusnak is merőben újszerű értelmezést adtak. Természetesen ebből az általános átfazonírozásból a kereszténydemokrácia, sőt maga a kereszténység sem maradhatott ki. Az alaphangot nem kisebb szaktekintély, mint a miniszterelnök adta meg, aki 2017 karácsonyán kinyilatkoztatta, miszerint: Jézus második parancsolata (!!!) alapján főként önmagunkat kell szeretni, a felebaráti szeretet csak azután következik.

Vásárfia | Magyar Hang

Ha a karácsonyi vásárban keressük a kereszténység életjeleit, nem sok sikerélményünk lesz.

A magyar egyházak morális állapotára jellemző, hogy alig akadt pap, lelkész, teológus, aki ez ellen a torz és hazug értelmezés ellen tiltakozott, ellenben számosan voltak, akik egyetértettek vele. Ez, az önszereteten alapuló kereszténység sajátos NER-dimenzióba emeli (taszítja) a kereszténydemokráciát is. A kereszténydemokrácia összeegyeztethetetlen a liberalizmussal, következésképpen a liberális, polgári demokrácia nem demokratikus.

Nem minden üldözöttel kell szolidárisnak lenni, csak azokkal, akik az „együttérzést” meg tudják fizetni. A hajléktalanok, az elesettek, a nyomorultak támogatásának leghatékonyabb módja, ha a szegénységet kriminalizálják. Bár, nem mindegyik nincstelen bűnöző, de mind, egytől egyig maga tehet a saját sorsáról. Az idegeneket nem megismerni kell, hanem távol tartani. Efféle elveket vallanak és hirdetnek – szavakkal és tettekkel – a hívek, akik alatt nem Jézus Krisztus, sokkal inkább a Fidesz–KDNP-konglomerátum híveit kell értenünk.

Klerikáldemokrácia II | Magyar Hang

Miért is lett ily égetően sürgős a kereszténydemokrácia bevezetése, amikor még az illiberális változat sem formálódott meg igazán?

Magyarország árokásásban is jobban teljesít.

A „régimódi” kereszténydemokrata kormányzás egyik eredménye, hogy sikerült megosztani a keresztényeket is.

Persze a kereszténység soha nem volt egységes, de az elmúlt kétezer évben különböző hitelvek mentén keletkeztek ellentétek és szakadások. A kormánypárti és ellenzéki keresztények közötti megosztottság új jelenség. Mondhatni: hungarikum. Büszkék azért ne legyünk rá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/16. számában jelent meg, 2019. április 18-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/16. számban? Itt megnézheti!