Még a Wall Street Journal is lemondásra szólította fel Donald Trumpot

Még a Wall Street Journal is lemondásra szólította fel Donald Trumpot

Mike Pence republikánus párti amerikai alelnök, a szenátus elnöke (k-b) felolvassa a 2020. november 3-i elnökválasztás hivatalos eredményét, amely szerint a demokrata párti jelölt, Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. január 7-én hajnalban. Mellette Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke (j) (Fotó: MTI/EPA/AP pool/J. Scott Applewhite)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a jobbközép irányultságú Wall Street Journal szerkesztősége is azok mellé állt, akik azt szeretnék látni, ahogy Donald Trump amerikai elnök mandátumának január 20-i lejárta előtt átadja az elnöki hatalmat Mike Pence alelnöknek. Hogy ez lemondással, a 25-ös alkotmánykiegészítés életbe léptetésével, vagy egy újabb, ezúttal sikeres impeachment révén történne meg, gyakorlatilag mindegy, de szerintük is az elnöknek mennie kell, mert méltatlanná vált hivatala viselésére.

A szerkesztőségi vezércikk szerint Trump átlépett egy vörös határt azzal, hogy a végrehajtó hatalom legfőbb birtokosaként a mellette tüntető tömeget a törvényhozás épülete elé vezényelte és a törvényhozó testület ellen hergelte, majd az eszkaláció után túl sokáig hallgatott. Mindezzel az alkotmány szellemisége ellen vétett, amely az egyik legfontosabb demokratikus alapértékként tartja számon a hatalom békés átadását. A szerkesztőség szerint ez olyan bűn, amely kiérdemelheti az alkotmányos felelősségre vonást, és sokkal súlyosabb, mint amiért a demokraták ténylegesen megindították Trump ellen az eljárást, még 2020 elején.

Trump hatalomból való idő előtti távozásának legegyszerűbb módja az lenne, ha lemondana, állítják a Wall Street Journal újságírói is. Erre azonban a bukott elnök a jelek szerint egyáltalán nem hajlandó, sőt, nem csak családtagjainak és ügyvédjének, Rudy Giulianinak tervez kegyelmet adni, hanem komolyan fontolgatja, hogy saját magát is elnöki kegyelemben részesíti. Ez utóbbi egyébként minden bizonnyal teljesen törvénytelen lenne, ráadásul az elnöki kegyelmek csak szövetségi szintű bűnöket érintenének, állami szinten attól még továbbra is lehetne ellenük eljárásokat indítani.

Az, hogy Trump egyáltalán nem akar távozni a hatalomból, az elmúlt hónapok fényében egyértelmű, így teljesen kizárt, hogy saját magától lemondana. Amikor Robert Mueller egykori FBI-igazgató a kongresszus előtt tanúskodott, arra a kérdésre, hogy indított volna-e eljárást Trump ellen, ha nem lett volna elnök, azt a választ adta, hogy egyértelműen igen. Arra a kérdésre pedig, hogy ha már nem lesz elnök, várható-e felelősségre vonás, úgy válaszolt: igen. Trump tehát nem pusztán az elnöki hatalmat veszítette el most már jogerősen is, hanem az immunitását is, és nem csak az vár rá január 20-a után, hogy a Twitter és a Facebook egyszerű állampolgárként fogja kezelni, és akár törölheti is a fiókját, hanem számos jogi eljárás elé néz.

A 25-ös alkotmánykiegészítés elindításának – miszerint Donald Trumpot megfosztja alelnöke és kabinetjének több, mint fele az elnöki hatalomtól és címtől – egyre kevesebb az esélye, mivel ma lemondott Betsy DeVos oktatási miniszter is, miután Elaine Chao közlekedésügyi miniszter már korábban távozott. Mindketten amiatt mondtak le, mert az elnök felhergelte a Capitoliumot megrohamozó tömeget. Mindketten kezdettől fogva tagjai voltak Trump adminisztrációjának, amelyben egyébként gyorsan cserélődtek a miniszterek. Már csak négyen vannak az eredeti kabinetből: Steven Munchin pénzügy-, Sonny Perdue mezőgazdasági, Ben Carson lakhatásügyi és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter. Jelenleg is megbízott vezető van a Védelmi minisztérium és az Igazságügyi minisztérium élén.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnökasszonya és Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője is megpróbált kapcsolatba lépni Mike Pence alelnökkel, hogy rávegyék őt a 25-ös eljárás elindítására, ám a New York Times szerint az alelnök 20 percig várakoztatta Pelosi hívását, s végül nem volt hajlandó felvenni a telefont.

Mivel Pelosi elhatározta, hogy még hivatali ideje lejárta előtt elmozdíttatja Trumpot az elnöki székből, már csak a második impeachment jöhet szóba. Az azonban elég valószínűtlen, hogy ilyen rövid idő alatt átmenjen a törvényhozáson. Az alsóházi képviselőknek először meg kell fogalmazniuk, hogy mi miatt akarnak eljárást kezdeményezni az elnök ellen, és ez még a dolog könnyebbik része. Ilhan Omar demokrata képviselőasszony ezt már meg is tette.

A következő lépésben az alsóháznak szavaznia is kell erről, itt elég az egyszerű többséget elérni. Ez is szinte biztosan menni fog, hiszen a demokraták irányítják az alsóházat, és néhány republikánus képviselő is egyértelműen támogatná ezt az indítványt. Ehhez persze az is kellene, hogy Pelosi ismét összehívja a ház ülését, amit korábban nem terveztek Biden beiktatása előtt.

Ezek után kerülne a felsőház, azaz a szenátus elé (immár másodjára) az impeachment. Itt viszont kétharmados többséggel kéne ezt megszavazniuk a szenátoroknak, és noha a Georgia-i megismételt választásokon mindkét szenátori helyet a demokraták nyerték, így is csak egy, az alelnök szavazatával létező többségük lesz – Kamala Harris beiktatása után.

Jelenleg még Mike Pence az alelnök, tehát ebben az esetben arra lenne szükség, hogy az összes demokrata szenátoron kívül még tizenhét republikánus szenátor is támogassa az elnök felelősségre vonását. Jelenleg semmi jele nincs annak, hogy McConnellék ezt támogatnák, így annak sincs túl sok esélye, hogy egy ilyen eljárás sikerrel végződjön. Legutóbb mindössze a korábbi republikánus elnökjelölt, Mitt Romney szenátor támogatta az impeachmentet, most esetleg Ben Sasse szenátor is a demokraták mellett szavazna.

Eközben egyre többen veszítik el állásukat a lázongásukban való érintettségük miatt, de nem csak Trump felhergelt hívei közül. Mitch McConnell pénteken kirúgta a törvényhozás biztonsági felelősét, bár a napjai amúgy is meg voltak számlálva, miután Chuck Schumer közölte: ha saját magától nem mond le, akkor január 20-a után ő fogja kirúgni.

A Trumppal szövetkező és a választások tisztaságát megkérdőjelező szenátorok közül Josh Hawley Missouri-beli szenátor elveszítette a Simon és Schuster könyvkiadóval kötött könyvszerződését. Egyik korábbi pénzügyi támogatója nyíltan elítélte őt, szenátor-elődje (aki annak idején mentorálta őt) élete legnagyobb tévedésének nevezte, s a két legnagyobb Missouri-beli újság is lemondásra szólította fel. Sőt, még egykori jogi egyetemének tanulói is ugyanígy tettek amiatt, mert Hawley megkérdőjelezte a választások tisztaságát, és kifogásokat emelt az elektori kollégium szavazatának érvényesítésével szemben. Hawley ezek után úgy nyilatkozott, hogy több millió Missouri-beli és amerikai polgár kételyeit közvetítette, emiatt nem fog elnézést kérni, és hogy ez „orwelli”, „a Baloldal egyszerűen csak mindent el akar tüntetni, amivel nem ért egyet.”

Josh Hawley szenátor egyébként felemelt ököllel üdvözölte a Capitolium előtt tüntetőket szerdán, és többek szerint ezzel tevékenyen részt vett az Egyesült Államok alkotmányos rendje elleni lázadás szításában.