11–14 naponta megduplázódik a betegek száma

11–14 naponta megduplázódik a betegek száma

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakosság körében fogy a türelem a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedésekkel szemben, de mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat – kérte  az országos tiszti főorvos vasárnap a közmédiának adott nyilatkozatában. Szavai szerint mindenkinek „egészséges védekezési ösztönt” kell követnie, ennek része, hogy ahova nem muszáj, ne menjen.

Müller Cecília a szabadtéri maszkhasználatot is ajánlotta azokban az esetekben, amikor nem lehet tartani az emberek közötti másfél méteres távolságot, továbbá a kézfogással, puszival történő üdvözlést is kerülendőnek nevezte. Emellett ismét javasolta a rendszeres testmozgást, a helyes táplálkozást, a belső terek szellőztetését és az influenza elleni védőoltást.

Az MTI beszámolója szerint Müller Cecília kifejtette, hogy nagy tempóban ível felfelé a koronavírus-járvány, 11–14 naponta megduplázódik a betegek száma. A járvány második hullámának dinamikája rendkívül intenzív, exponenciálisan, vagyis minden nap egyre nagyobb mértékben emelkedik a fertőzöttek száma. Ez abból következik, hogy egy koronavírus-fertőzött több embernek tudja átadni a betegséget – fejtette ki, hangsúlyozva, a járvány terjedésének megakadályozáséért rendkívül fontos elkülöníteni a fertőzötteket.

A tiszti főorvos emlékeztetett, az elmúlt 24 órában 4673 új fertőzöttet regisztráltak, a laboratóriumi vizsgálatok száma eléri a napi 20 ezret. A járvány kezdete óta 109 616 embernél mutatták ki a fertőzést, a mai napon pedig 5803 embert ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 417-en vannak.

Müller Cecília megerősítette, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartásáért, a megfelelő számú kórházi ágy rendelkezésre állásáért elhalasztják a nem sürgős beavatkozásokat.