14 milliárdot csoportosítanak át az ország- és vármegyebérletekre

14 milliárdot csoportosítanak át az ország- és vármegyebérletekre

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 14 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetésben az Orbán Viktor által a szombati évértékelőjén bejelentett ország- és vármegyebérletekre – ez derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

A miniszterelnök aláírásával ellátott kormányhatározatok szerint a kormány egyetért azzal, hogy a helyközi autóbuszos és vasúti személyszállításra – Budapest közigazgatási határáig – egységes bérletet vezessenek be május elsejétől. Lázár János építési és közlekedési miniszternek kell ehhez előkészítenie a szükséges jogszabály-módostásokat, a határidő: azonnal. Varga Mihály pénzügyminiszter feladata pedig, hogy az érintett szolgálatók részére biztosítsa a szükséges fedezetet, egy későbbi kormányhatározat szerint ez összesen 14 milliárd forintot jelent: 10,6 milliárdot az autóbuszos, 3 milliárdot a vasúti, 400 milliót pedig az elővárosi közlekedés kiadásaira.

Orbán Viktor az évértékelőjén azt is elmondta már, hogy a kedvezményes ország- és vármegyebérlet ára 18 900 és 9450 forint lesz. Az LMP egyébként korábban már javasolt ehhez hasonló konstrukciót, azt klímabérletnek nevezték.