180 millió forint került elő a pénzügyminisztériumi tanácsos széfjéből

180 millió forint került elő a pénzügyminisztériumi tanácsos széfjéből

A vesztegetési ügyben talált készpénz (Fotó: Magyarország ügyészsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt minisztériumi dolgozók ügyében lefoglalt több mint kétszázmillió forintnyi készpénzről kiderült, a nagy részét egyetlen embernél találták – írta a 24.hu. Emlékeztettek, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) több minisztériumi tisztviselőre csapott le, az ügyben a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség érintett.

A 24.hu megtudta, hogy a lefoglalt pénzből 190 millió forintot egyetlen kormánytanácsosnál találták, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságán dolgozott. A lap által megismert ügyészségi dokumentumok szerint pedig egy Belvárosi Pénzügyi Zrt.-nél kezelt széfben – amelyhez a kormánytanácsosnak is hozzáférése volt – 180 millió forint készpénz volt. A pénzről a minisztériumi tanácsos azt állította, édesanyja vagyona, amit kezelésre, használatra, megőrzésre vett át tőle. Ugyan ezt az állítást alátámasztva egy kézzel írt nyilatkozatot is bemutatott, azonban az ügyészség szerint a készpénz eredete nem igazolt. A 24.hu megtudta azt is, a kormánytanácsos édesanyja már nyugdíjas, korábban fogorvosként dolgozott egy Bács-Kiskun megyei községben.

A korrupciós ügynek összesen 18 gyanúsítottja van, közülük ötöt tartóztattak le, így az említett kormánytanácsost is. A lap úgy tudja, a gyanú szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a költségvetésből, részben európai uniós támogatásokból finanszírozott pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. A pénzügyi tárca kormánytanácsosát több bűncselekménnyel is gyanúsítják, ezek alapján öttől tizenöt évéig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A 24.hu információja szerint a gyanúsítás alapját többek közt több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi.