Fél óra alatt véget is ért az Országgyűlés rendkívüli ülése

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogyan arra számítani lehetett, a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülése. A Demokratikus Koalíció a többi ellenzéki párt segítségével kezdeményezte a parlament összehívását, miután Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcson megszületett megállapodást annak ellenére aláírta, hogy az nem felelt meg a magyar képviselők által korábban előírt feltételeknek. 

Miután nemcsak a kormánypárti frakciók bojkottálták az ülést, hanem a kormány tagjai is, a napirend előtti hozzászólások elhangzottak ugyan az ellenzéki politikusok részéről, de válasz már nem érkezett rá. 

A hozzászólásokban az ellenzéki politikusok többek között arról beszéltek, hogy a zavarosan megfogalmazott uniós egyezség nem véletlen, azért állították össze ilyen módon, hogy minden kormány-, illetve államfő győzelemről számolhasson be otthon, így Orbán Viktor is. Pedig ha a részleteket nézzük, akkor az Országgyűlés által előírt határozatot nem tartotta be a kormányfő, hiszen szinte egyetlen feltétel sem teljesült az előírtak közül. Az is elhangzott, hogy Orbán Viktor nem a magyar nép, hanem a német nagytőke érdekeit képviselte, amikor kézjegyével látta el az uniós egyezségről szóló okmányt.

Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd képviselője szerint nem a Parlamentnek vagy egy felelős kormánya, hanem Orbán Viktornak van egy Parlamentje, amelynek 131 kormánypárti képviselője bármikor, bármit megszavaz a kormányfőnek. Ahhoz viszont gyávák, hogy felelősségre vonják a miniszterelnököt, amiért olyan egyezményt írt alá, amely szembe megy az Országgyűlés által előírt feltételekkel. Ezt követően azért ostorozta a kormánypártokat, mert egyetlen szavuk sincs a környezet károsítása, illetve tavaink és vízeink fideszes oligarchák általi kisajátítása ellen. 

Ungár Péter, a z LMP képviseletében arról beszélt, nem szabad csodálkozni azon, hogy nem jöttek el a kormánypárti képviselők az ülésre, hiszen reagálni kellett volna, milyen bohózat volt, hogy elfogadtak egy határozati javaslatot, amelynek teljesítését ők maguk sem várják el a kormánytöbbségtől.  Világos volt, hogy a hitelcsomagról nem a magyar parlament és a magyar nép, hanem Orbán Viktor és Angela Merkel német kancellár fog dönteni, és ez így is történt – fogalmazott a képviselő. – A lényeg az volt, hogy a magyar miniszterelnök és a német kancellár miként tudja legjobban kiszolgálni a német autóipar érdekeit. Ezt követően tovább ostorozta Orbán Viktort, hogy csak szavakban vált zöldpártivá az idei év elején, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az uniós csúcson a német-lengyel-magyar triumvirátus a német szén- és autóipar érdekeit képviselve megakadályozta, hogy több pénz jusson a klímaváltozás elleni harcra. 

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció vezetője szerint a magyar kormány züllött kormány. Erre szerinte bizonyíték, hogy szégyenletes módon halálakor egy szóban sem emlékeztek meg Bogdán László polgármesterről, aki nagyon sokat tett a cigányság felemelkedése érdekében. Felemelte a szavát a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Index ellehetetlenítése ügyében is. Feltette a kérdést, hogy ha az Index ügyébe nem szól bele a kormány, mert az üzleti ügy, akkor miért avatkozott be a turizmus ügyébe, az nem üzleti ügy.

Tóth Bertalan szocialista képviselő szerint, ha három héttel ezelőtt Orbán Viktor megszavaztatott magának egy bumburnyák határozatot, akkor elvárható lenne, hogy beszámoljon arról, mit intézett Brüsszelben. Hogy lezárult-e a jogállamisági normák megsértése miatt Magyarország ellen indított 7-es cikkely szerinti eljárás, hogy sikerült-e rábeszélni a többi ország képviselőjét, hogy a jogállami követelmények, azaz fékek és ellensúlyok rendszere hülyeség, hogy támogatták-e az uniós tagállamok Orbán Viktort a civil szervezetek elleni harcában. Válaszolt is saját felvetésére: ezekre a kérdésekre a válasz, nem. Ezt követően a politikus szintén a Balaton és más vízek kisajátatásával vádolta a kormánypártokat és oligarcháikat.

Brenner Koloman, a Jobbik képviselője kufárkodás helyett jólétet követelt az uniós csúcs kapcsán. Egyetlen feltétel sem teljesült az országgyűlési határozatok közül. Elkeserítőnek tartja, hogy a zavaros megfogalmazás miatt minden ország képviselője győztesnek tekintheti magát, ami a németek és franciák esetében valószínűleg így is van, Magyarország esetében ez viszont csak retorikai fogás. Szerinte valójában a multinacionális cégek és a fideszes oligarchák járnak majd jól az egyezséggel.

Az uniós csúcson történtek elemzéséről itt olvashatnak!