24.hu: Rogán Antal kabinetfőnökéről szó sem esik a Schadl-ügy vádiratában

24.hu: Rogán Antal kabinetfőnökéről szó sem esik a Schadl-ügy vádiratában

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyûlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben egy sor bűncselekménnyel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, a vádemelésből több olyan súlyos részlet is kimaradt, ami a nyomozati iratokban még szerepelt – tudta meg a 24.hu a birtokába került vádiratból.

Például a nyomozati anyagokban még foglalkoztak azzal, hogy feltehetően Schadl segített Nagynak a jogi diplomához szükséges egyes vizsgái teljesítésében, de ez már nem került a vádiratba. A KNYF az egyik ilyen esetről azt írta: Schadl György Mészáros Pál Emil tanársegéd segítségével elérte, hogy Nagy Ádám a Nemzetközi jog I. vizsgát sikeresen teljesítse. Az online teljesíthető vizsgát Nagy helyett feltehetően egy, a tanársegéd által beszervezett PhD-hallgató teljesítette. A lap megjegyezte: az, hogy Nagy Ádám ügye nem került bele a vádiratba azért is érdekes, mert az említett tanársegéd a vizsgáztatási jogát az eset után felfüggesztették, Mészáros Pál Emil pedig – a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja, Fábián Adrián tájékoztatása szerint – azt mondta: anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, baráti szívességet tett, amit már nagyon megbánt. Később viszont Mészáros azt írta a 24.hu megkeresésére, ő nem tett elismerő nyilatkozatot a vizsgaszabályzat megszegésével kapcsolatban, az egyetem belső vizsgálata alapján pedig „nem volt megállapítható egyetemi vizsgákkal kapcsolatos visszaélés vagy egyéb szabálytalanság”.

Bár a nyomozati iratok szerint Schadl a végrehajtók és a korrupciós botrányban szintén érintett Völner Pál volt igazságügyi államtitkár egyik rokonának levizsgázása ügyében is közreműködhetett, továbbá rendszeresen használhatott megkülönböztető jelzést az autóján jogellenesen, a vádiratban már ezek sem szerepelnek. Ehhez hasonlóan az sem olvasható benne, hogy Schadl ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben, ezért bosszúhadjáratot indított ellene, és a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják – jegyezte meg a 24.hu.

A lap megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy meg tudják, Rogán Antal kabinetfőnökét kihallgatták-e, azonban nem kaptak érdemi válaszokat. A főügyészség azt válaszolta, az ügy bírósági szakban van, így az eljárásról az október 24-én kiadott közleményükön túl további információ nem adható. Utóbbiból többek közt az derült ki, az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére