250 lengyel és magyar önkormányzat cselezné ki az EU-nál Orbán és Morawiecki vétóját

250 lengyel és magyar önkormányzat cselezné ki az EU-nál Orbán és Morawiecki vétóját

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös sajtótájékoztatón beszélt Karácsony Gergely (Párbeszéd), a magyar, és Rafal Trzaskowski (Polgári Platform) a lengyel főváros vezetője arról, hogy nem osztják országuk kormányának álláspontját az uniós költségvetés vétójával kapcsolatban. A két ellenzéki várossvezető szerint ezzel a magyar és a lengyel lakosságnak ártanak a kormányok, és azt kérik az uniótól, hogy az önkormányzatok közvetlenül részesülhessenek a koronavírus-válság leküzdését célzó helyreállítási alapból akkor is, ha abból Lengyelország és Magyarország a vétó miatt kimaradna.

– Nagyon szomorúak vagyunk, hogy a lengyel és a magyar kormány a háborút választotta potenciális szövetségeseivel. Sajnos háborúban állnak a fővárosaikkal is ezek a kormányok, pedig nélkülük lehetetlen legyőzni a krízist. Sok millió lengyel és magyar polgár, akiket a megválasztott főpolgármesterek képviselnek, szeretné világossá tenni, hogy a kormányaik álláspontja nem egyezik az övékével. A kormányaink viselkedése miatt az országaink elesnek az uniós helyreállítási forrásoktól – mondta el bevezetésként Karácsony Gergely főpolgármester.

Ezért 249 lengyel és magyar önkormányzat írt hétfőn levelet az Európai Uniónak, és azt javasolták, hogy nyissa meg a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy részt vehessenek a válság legyőzésében, és közvetlenül részesülhessenek, a jogállamisági kritériumok betartása mellett, az uniós helyreállítási alapból, ha attól a magyar és a lengyel kormány vétója miatt a két ország elesne, vagy ha később befagyasztanák azokat a kritériumok megsértése miatt. Ehhez új mechanizmusok létrehozását javasolják.

Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere szintén úgy vélte: Fidesz és a PiS felelőtlenül viselkedik. A lengyel álláspont szerinte a Lengyel Köztársaság érdekével ellentétes. Mint elmondta: a levelet azért írták, mert szeretnének konstruktívak lenni, és mert az unióban nem csak a kormányok vesznek részt a politikai életben, hanem az önkormányzatok is.

Trzaskowski hangsúlyozta: mindenek előtt tiszteletben kell tartani a jogállamiságot. Az unióban is meg kell őrizni a szuverenitást, de bizonyos határokat nem lehet átlépni. Elmondása szerint szükség van a pénzre a válság kezeléséhez, ezért a vétó az egész uniót bünteti, az európai partnerek türelme pedig lassan elfogy fogy. – Mindként kormánynak konstruktívabban kellene viselkedni, és ha megpróbálják megvétózni a költségvetést, akkor olyan mechanizmusokat kellene életbe léptetni, amelyek lehetővé teszik, hogy a pénz egy részét önkormányzatok használhassák fel – mondta. Rafal Trzaskowsk kitért arra is: ha a helyreállítási alapban részt vevő országok gazdaságába eurómilliárdokat pumpál majd az Európai Unió, akkor az ebből kimaradó országok versenyhátrányba kerülnek. Később azt is megjegyezte: ha nem sikerül a költségvetés elfogadása, akkor az előző költségvetésnek megfelelő összegekkel, azt havi keretre lebontva fog gazdálkodni az unió, szerinte ez azonban megnehezíti a tervezést, és problémák lehetnek olyan programokkal, mint az Erasmus-program, ahol kiegészítő forrásokra lenne szükség.

Újságírói kérdésre kifejtette: a közvetlen finanszírozásért már két éve küzdenek. Elmondása szerint Varsót és környékét a lengyel kormány kivette a regionális uniós programok közül. – A kormány különbséget tesz az önkormányzatok között politikai alapon. Lengyelországban és Magyarországon is ez történik. A játék neve, hogy zárják ki Budapestet az uniós forrásokból. De ezek nélkül Budapest nem tud fejlődni, és Budapest nélkül az ország sem tette hozzá Karácsony Gergely is, aki arról is beszélt: ha valaki arra kíváncsi, hogyan használja fel Magyarország az uniós forrásokat, az OLAF-hoz (Európai Csalás Elleni Hivatal) kell fordulnia. Elmondása szerint az önkormányzatok vállalják, hogy teljesen transzparensen használják fel a forrásokat.

A varsói főpolgármesternél a lengyel sajtó arra is rákérdezett, hogy ha Donald Tusk, a Polgári Platform európai parlamenti képviselője és az Európai Néppárt elnöke néhány éve kritizálta, hogy a források elosztását jogállamisági kritériumokkal kössék össze, akkor mi változott most. – Négy-öt-hat éve nem tudtuk volna elképzelni, hogy Lengyelország ismétlődően megszegi a jogállamisági kritériumokat – válaszolta a főpolgármester, aki szerint a a lengyel kormány egyre messzebb megy ezen a téren, vagyis a jogállamisági mechanizmusért a felelősség a PiS-é. A lengyel véltóról úgy vélekedett: a lengyelek érdekét a kormány egy belpolitikai játszmáért áldozza fel, mert a radikális igazságügyi miniszter (a lengyel kormánypárt, a PiS koalíciós partnere, a Solidarna Polska poltikusa, Zbigniew Ziobro – a szerk.) követelésére ragaszkodik a vétóhoz.