260-an jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra

260-an jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra

Érdeklődők a a Leopard 2A4HU harckocsit nézik a Magyar Honvédség technikai bemutatóján az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódó programon a városligeti Kós Károly sétányon 2021. augusztus 21-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 260-an jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra a honvédséghez, az idén először meghirdetett toborzási programban augusztus végéig 300-400 jelentkezővel számolnak, köztük olyan fiatalokkal is, akik idén nem jutottak be felsőoktatási intézménybe - írta hétfői lapszámában a Világgazdaság.

Durgó Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának toborzó osztályvezetője a lapnak elmondta: a pilotprogramként elindított önkéntes katonai szolgálat keretében a képzés hat hónapig tart, három hónap a próbaidő, de két hónapig alapkiképzés folyik. Az alapképzés után választhatnak a tartalékosok, hogy maradnak még négy hónapig, vagy elmennek műveleti besorolású alakulathoz, ahol szakkiképzéseken vesznek részt.

Az alezredes szerint az oltópontokon szolgálatot teljesítő katonáknak köszönhetően javult a honvédség megítélése. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma után végre vannak fesztiválok és rendezvények, ahol személyesen találkozhatnak a fiatalokkal.

Durgó Tamás arról is tájékoztatott, hogy az idén eddig mintegy 3500-an jelentkeztek a honvédséghez, tavaly ez a szám hatezer volt, és 4880-an létesítettek valamilyen jogviszonyt a honvédséggel. A szerződéses katonák száma az új csatlakozók között több mint kétezerre tehető.