30 nagykövetség közösen állt ki az LMBT-emberek mellett

30 nagykövetség közösen állt ki az LMBT-emberek mellett

Tüntetés a pedofiltörvény homoszexualitást érintő módosítása ellen a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 30 nagykövetség és tucatnyi kulturális intézmény közös nyilatkozatban állt ki a szombaton esedékes Budapest Pride alkalmából a szexuális kisebbségek mellett. – Teljes támogatásunkról biztosítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait. Kiállunk amellett, hogy megilleti őket az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak – írták.

A nyilatkozatban elismerték a civil jogvédő szervezetek arra irányuló munkáját, hogy minden ember, szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül egyenlő bánásmódban és a törvény teljes védelmében részesüljön. – A demokratikus államok a jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartására épülnek – közölték, hozzátéve, hogy a nemzetközi jog szerint szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül minden ember egyenlő, és ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetik meg őket diszkrimináció nélkül. Egyúttal elutasítanak és elítélnek a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének ellen irányuló minden erőszakos, zaklató, stigmatizáló és megkülönböztető cselekményt a világ bármely táján.

Azt is írták, hogy aggodalommal tekintenek a közelmúltbeli fejleményekre, amelyek „veszélyeztetik a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megkülönböztetés tilalmát”. Emellett pedig fontosnak tartják, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTQI+ egyének jogait.

A nyilatkozatot az alábbi nagykövetségek és kulturális intézetek írták alá:

Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland nagykövetségei, valamint a British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

Címkék: Budapest Pride