26-szorosára emelkedő gázárról kapott ajánlatot az MVM-től Szentendre

26-szorosára emelkedő gázárról kapott ajánlatot az MVM-től Szentendre

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a tőzsdén zuhan a gáz ára, a közbeszerzési ajánlatban adott 17,5-szeres után immár közel 26-szoros árat kellene fizetnie a gázért a tavalyihoz képest a szentendrei önkormányzatnak, ha az állami tulajdonú villamosművek úgynevezett basic csomagjába kerülne – derül ki a város honlapjáról.

A szentendrei képviselő-testület a nyár folyamán egyhangú határozatával elindította a szükséges gáz és az áram közbeszerzését. Erre egyetlen ajánlat érkezett, ebben az állami tulajdonú MVM a földgáz árát a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeres – 103 helyett 1801 Ft/m³ – áron állapította meg. Ezt az árat a szentendrei képviselők nem fogadták el és egyhangúlag úgy döntöttek, hogy új közbeszerzést írnak ki. Az MVM közbeszerzési tanácsadója ezt követően arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy Szentendre a határidő lejárta után automatikusan a basic tarifacsomagba kerül. A városvezetés kérdésére, hogy milyen árral számol az állami tulajdonú szolgáltató a basic tarifacsomagban, a válasz megérkezett: az októberi ár eszerint 2644 Ft/köbméter lenne, vagyis a szentendrei képviselők által irreálisan magasnak minősített ár közel duplája.

A város hozzáteszi, hogy az árképzés irrealitását jelzi, hogy a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt történelmi csúcson: ekkor a tőzsdei zárási ár 1310,24 Ft/m³ volt. A tegnapi, vagyis szeptember 26-i zárási ár: 663,79 Ft/m³.

„Felhívjuk az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is” – hangsúlyozta a Szentendre.hu-nak Fülöp Zsolt polgármester.