Mentőcsomagot mutatott be a Momentum az aszálykárok enyhítésére

Mentőcsomagot mutatott be a Momentum az aszálykárok enyhítésére

Repedezett termőföld egy kukoricatáblában a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bajba jutott magyar gazdák megmentését sürgette pénteki online sajtótájékoztatóján a Momentum két politikusa.

– A klímaváltozás és az egyre szélsőségesebb időjárás évek óta itt vannak velünk. Az ország vezetői ahelyett, hogy ezeknek a hatásoknak az ellensúlyozása érdekében tettek volna lépéseket, olyan beruházásokba öltek bele milliárdokat, amiknek hasznossága minimum kérdéses – mondta Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője, aki annak a véleményének is hangot adott, hogy a kormány „fillérekkel akarja kiszúrni a gazdák szemét, miközben már ezermilliárdos károkról beszél a szakma”.

Felsorolta, hogy a Fidesz az elmúlt 12 évben mennyi mindent nem tett meg a környezetünk megvédéséért: gyakorlatilag mindent letérköveztek, amit le lehetett, kisajátították a Balatont és a Fertő-tavat, most pedig egyenesen baltával esnek neki az erdőinknek.  A csődhullám elkerüléséhez valódi, kézzelfogható segítséget igényel az agrárium – szögezte le.

Kiss László, a Momentum agrárpolitikai szakértője arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy szavazzák meg ősszel pártjuk aszálymentő csomagját. Ennek elemei a következők:

• A kárenyhítési alapot töltsék fel 500 milliárd forinttal,
• az állam adjon az állattenyésztőknek állategységenként 100 ezer forint támogatást a megnövekedett takarmányköltségekre, 
• a gazdáknak nyújtott hitel moratórium alatt az állam vállalja át a hitellel kapcsolatos terheket,
• a területalapú támogatásokat még szeptemberben fizessék ki a gazdáknak,
• víztározók létrehozása, minél sürgősebben.

Úgy látják, az ország jelenleg egy „lefolyóhoz” hasonlít, ahonnan több víz távozik, mint amennyi érkezik. – Ehelyett „szivaccsá” kellene válnunk. Ki kell használnunk a Tisza holt ágait és további víztározók létesítésével kell öntözhetővé tenni a magyar földeket – zárta a sajtótájékoztatót a Momentum agrárpolitikusa.