4416 milliárd forintot költött sportra a kormány 2010 óta

4416 milliárd forintot költött sportra a kormány 2010 óta

A budapesti atlétikai világbajnokság záróünnepsége a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem négy és félezer milliárd forintot költött sportra az Orbán-kormány 2010 óta – derült ki a 444.hu összesítéséből. Az elmúlt 14 évben a lap szerint 3005 milliárd forintot költöttek el sportra a költségvetésből, ehhez jön hozzá a tao-támogatási rendszeren keresztül 1411 milliárd forint. Ez annyi pénz, amennyit az idei évben személyi jövedelemadóból vár bevételként a kormány.

Az összesen 4416,2 milliárdból 258 milliárd forint szolgálta a versenysport és az olimpiai felkészülés támogatását, utánpótlás-nevelésre 69,5 milliárd forint ment el, a Magyar Olimpiai Bizottság a vizsgált időszak alatt legalább 2,8 milliárd forintot kapott, 48,9 milliárd forint pedig „az olimpiai sportági szakszövetségek akadémiai rendszer kialakításával, továbbá az MLSZ utánpótlás-neveléssel összefüggő kiadásainak támogatását” szolgálta (hogy ebből pontosan milyen arányban részesültek az olimpiai sportági szakszövetségek és a MLSZ, az nem derül ki a zárszámadásokból). A szintén nehezen definiálható „sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatása” előirányzaton 14 év alatt 252 milliárdos kiadás jöhetett össze. Ez összesen közel 633 milliárd forint, a többi pénz létesítményekre ment el, és jelentős összegeket költöttek egyebek mellett olyan előirányzatokra, mint például a „kiemelt nemzetközi sportesemény stratégia”, mely szintén viszonylag nehezen definiálható.

A több pénz ugyanakkor nem egyenlő az eredményesség növekedésével, mint arra a Magyar Olimpiai Bizottság is rámutatott „Az olimpiai sportágak versenysport stratégiája, 2022-2032” című kiadványában. Ebben azt írják, a pénz elosztása következetlen, nincs utánkövetés és ellenőrzés, sem pedig korrekció a vállalások teljesítése vagy annak elmaradása esetén. A MOB szerint a „visszásságok mindegyike súlyos károkat okoz a magyar sportnak. Ezen problémák kijavítása, a finanszírozási rendszer átláthatóbbá, tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá tétele, a felhasználás folyamatos monitorozása és szakmai kontrollja akár már középtávon is hatékonyabb felhasználást eredményezne, ami a versenysportot is sikeresebbé teheti”.

Címkék: MOB, sport, támogatás