529 ezer oltást akarnak beadni jövő szerdáig

529 ezer oltást akarnak beadni jövő szerdáig

Müller Cecília országos tiszti főorvos (j) érkezik, hogy Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató (j2) beoltsa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája második adagjával a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. február 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Versenyt futunk az idővel – mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. – Sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen meredeken emelkedő számokat, ezért is döntöttek arról, hogy egyelőre az első adagot adják csak be.

Egyszerre be tudnánk oltani mindenkit, aki kérte, ez lenne a leghatékonyabb megoldás, de sajnos erre nincs lehetőség, mert nincs elég vakcina – mondta. – Így a rendelkezésre álló vakcinákkal kell minél gyorsabban, minél többeket beoltani.

Újra az Európai Uniót ostorozta a lassú szállítások miatt. – A keleti vakcinák teszik lehetővé, hogy a harmadik helyen vagyunk az EU-ban az átoltottságban – tette hozzá.

A ma érkezett Pfizer-szállítmány minden adagját felhasználják és a korábban érkezett kínai vakcinák 250 ezer második adagját is odaadják a háziorvosoknak. Valamint a jövő héten érkező, újabb 250 ezres kínai vakcinaszállítmányt is megkapják majd.  

A következő egy hét oltási terve (amik szerdától szerdáig tartanak, mert így érkeznek a szállítmányok) a következőképpen néz ki.

A Pfizer és az AstraZeneca úton van már az oltópontokra, a Moderna és a kínai vakcina is. 

A háziorvosok 250 ezer kínai vakcinát kapnak, háziorvosonként átlagosan 45 főnek elegendőt, valamint 30 800 Modernát is a 60 felettiek oltására.

Korábban érkezett 10 ezer Moderna a kimaradt idősotthonokba kerül, illetve a az eddig kimaradt egészségügyisek kapják És van még félretéve 10 800 Moderna a szociális intézmények második oltására.

114 600  adag Pfizer-vakcina érkezett kedden, azt az oltópontokra szállítják, ahova a háziorvosoknak kell küldeniük az időseket.

Tovább folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását is az Astrazeneca vakcinával. Eddig ezzel is a háziorvosok oltottak, de most 74 ezer adagot a kórházi oltópontokra szállítanak, ahol 6-án és 7-én egy nagyobb oltási akció keretében a 60 alatti krónikus betegeket fogják oltani. Szinte mind a 102 kórház rendelkezésre fog állni. SMS-t fognak kapni, akik mehetnek. Szerinte menjen mindenki, mert „a legjobb vakcina, amely már a vállunkban van”.

49 180 adag második körös oltást is beadnak az oltási héten.

Összesítve több mint 390 ezer időst tudnak beoltani jövő szerdáig, 250 ezer kínai vakcinával. 114 ezer Pfizerrel, 30 800 Modernával. 74 ezer időst pedig az oltópontokon. Mindennel együtt 529 ezer oltást adhatnak be az oltási héten.

Most már sokszor rapid lefolyású a betegség, van hogy órákon belül kórházba kerül az illető – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Ismertette, hogy egy tegnap elhunyt 16 éves lány már az eddigi legfiatalabb áldozat.

Akinek füle van, azokra hallgasson, akik a bizonyítékokon alapuló információkat adják át – mondta, mindenkit arra kért, hogy vegye fel a védőoltást. A Szputnyik V már úton van, várják a szállítmányt.

Mindegyik oltóanyag hatásos olyan szempontból, hogy a súlyos állapotot meg tudja akadályozni – mondta. – Mindenki gondolkodjon el, és a szakembereknek higgyen. 

A dél-afrikai mutánsból már 5 esetet is felfedeztek itthon, a fertőzések egyre gyorsuló számára kell számítanunk Magyarországon – tette hozzá.

Több jó hír is érkezett az AstraZeneca és a Pfizer oltása kapcsán – ismertette a friss eredményeket.

Most párhuzamosan fut fel itthon a fertőzések és a halálozások száma, ami aggasztó – mondta.

Az Egyesült Arab Emirátusokból is idézett egy beszámolót, ahol a kínai Sinopharm vakcinájával oltanak, és a beoltottak közül senki sem halt meg, vagy került kórházba.

Kérdésre válaszolva azt mondta Müller Cecília, hogy ha valaki épp beteg, amikor sorra kerülne az oltásra, értesítse az oltóhelyet, hogy új időpontot kapjon, valamint behívhassanak helyette mást.

Már figyelembe tudják venni, hogy egy adott praxisban mennyien vannak, hány krónikus beteggel és regisztrálttal – válaszolta egy másik kérdésre.

Címkék: koronavírus