54 fát vágnak ki a budai Várban, hogy kormányzati mélygarázs épülhessen

54 fát vágnak ki a budai Várban, hogy kormányzati mélygarázs épülhessen

V. Naszályi Márta (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is, mondta az I. kerület polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint V. Naszályi Márta (Párbeszéd) elmondta: a fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejtőjére tervezett építkezésről. Az önkormányzat két nappal ezelőtt véletlenül értesült arról, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve engedélyt adott ki 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.

A fakivágásokra egy, a Nemzeti Hauszmann Program keretében épülő, 300 férőhelyes mélygarázs építése miatt van szükség – mondta.

Véleménye szerint azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre.

Ismertette: sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki. Azt is elmondta: péntek reggel sikerült megakadályozniuk egy fa kivágását, vállalva, hogy az önkormányzat bevizsgáltatja a nagy nyárfát és elvégzi a szükséges faápolási kezelést.

V. Naszályi Márta reményét fejezte ki, hogy a többi fát is sikerül megmenteniük, és a kormány elveti a vári mélygarázs tervét.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: joggal vált ki felháborodást, hogy a kormány kiemelt beruházása miatt egészséges fákat is ki akarnak vágni a budai Várban, ráadásul a helyi emberek megkérdezése, sőt, a helyi önkormányzat és polgármester tudta és beleegyezése nélkül. Mindezt ráadásul egy mélygarázs építéséért teszik, amivel nem elég, hogy pusztítják a zöld területet, de még plusz autóforgalmat is vonzanak a várba.

Frissítés:

Közleményben reagált a Várkapitányság az I. kerületi polgármester sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Eszerint a budai Vár felújítása részeként megújuló nyugati kertekben az öreg, beteg, kártékony és invazív gyomfák helyére új, értékes és nemes példányokat ültetnek.

A Várkapitányság azt írta, hogy a nyugati kertek megújításáról már többször tájékoztatták polgármestert és a Várban élőket, a témáról szóló lakossági fórumon részletesen is ismertették elképzeléseiket. „Végleges terveinket a lakókkal és az önkormányzattal együtt, közösségi tervezésben alakítottuk ki” – rögzítette a kommüniké.

A részleteiről azt közölték, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően a Fehérvári rondellára látogatókat zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett mindenki számára nyitott közpark és egy rendezett szőlős- és gyümölcsöskert fogadja majd akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, egy világvárosi kert családias hangulatával.

Mint kiemelték, a nyugati kertek zöldebbek lesz. „Hetven gyümölcsfát ültetünk, több mint 7000 négyzetméter zöldfelületet varázsolunk újjá, amelynek így a nagysága és a minősége is jelentősen javulni fog”. A terület zöld rehabilitációjakor minden lehetséges esetben az egészséges és értékes fákat átültetjük – olvasható a közleményben, amely kitért arra is, hogy a megújuló terület karbonelnyelő képessége is jóval nagyobb lesz a mostaninál.